4 évnél régebbi cikk

Hogyan rendezzük be praktikusan a gardróbot?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Partner Bútorház
Hogyan rendezzük be praktikusan a gardróbot?

Mindenkinek szüksége van egy hatalmas szekrényre. Ahhoz, hogy minél több holmit elnyeljen a rendelkezésre álló tároló hely, jól jön néhány praktika.

Előszobában, hálószobában vagy gyerekszobában jut hely a gardróbszekrénynek? Netán egy külön helyiség áll rendelkezésre a tárolásra? Ez az első, amit el kell döntenünk: a szekrény felépítése, kialakítása ugyanis biztosan ettől függ. Külön gardróbhelyiségben nincs szükség ajtókra a polcok előtt, a szobában pedig helyfüggő, hogy nyíló- vagy tolóajtó lesz szerencsésebb.

A belső elrendezést illetően pedig figyelembe kell vennünk, hogy mi kerül az ajtók mögé: cpők, kabátok, esetleg ágyneműk vagy éppen sportfelszerelés.


Színek és trendek

A szekrények színét illetően még mindig hódít a fehér és a földszínek: a bézs, a szürke, a kasmír. - tudtuk meg Kiss Edith lakberendezőtől. - Érdekesség, hogy a magasfényű, üveg vagy tükör ajtókat sok esetben felváltotta a teljesen matt felület. A sötét színek alkalmazása nem divat, és nem is legszerencsésebb választás: meglátszik rajtuk, a por, az ujjlenyomat. Ráadásul egy sötétszürke, sötétbarna, akármilyen szép fa erezettel készül, akkor is sokkal kisebbnek érezzük a helyiséget általa.”

A szakember hozzátette: ha szobába tesszük a gardróbszekrényt, érdemes a fal színére minél jobban hasonlító szekrényt választani, az beleolvad a környezetbe.


A belső tér praktikus kihasználása

Sok éve mindenkinek azt javaslom, hogy ha megoldható és van annyi helyünk, akkor mindig a gardróbliftet használjunk. Ez azt jelenti, hogy a szekrény legfelső részébe kerülhet az akasztós ruha, dzsekik, ingek vagy hosszabb ruhák is. A lenti részeken pedig lehetnek polcok, fehérneműknek, cipőknek, fiókok az apró dolgoknak. Ehhez körülbelül egy méter hely kell a szekrény előtt, hogy hátralépve ki tudjam húzni a gardróbliftet és leereszteni” - magyarázta Kiss Edith.

Hozzátette: szerencsés, ha vannak alacsonyabb és mélyebb fiókok is. Előbbiben sok fehérnemű elfér, utóbbiba pedig tehetünk akár munkásruhát, pulóvert.

„Azért fontos, hogy a szabványos gardróbmélység, a hatvan centi meglegyen, hogy a vállfára akasztott ruhák teljesen elférjenek benne.” - tette hozzá.


Figyeljünk a terhelésre!

Sokan nem szeretnének osztott gardróbot, viszont figyelembe kell venni, hogy milyen súlyt kell kibírnia a polcoknak, akasztóknak: „Túl nagy fesztávon a vállfatartó rúd meghajolhat. Nem szerencsés, ha egy méternél szélesebb. A polcokra ugyanez igaz. - hívta fel a figyelmet a lakberendező. - A mostanában divatos, úgynevezett push pántos ajtók, amik nyomásra nyílnak, nem minden esetben praktikusak. Előszobában soha nem javaslom, ugyanis ha megérkezik egyszerre több vendég, óhatatlan, hogy valaki hozzáér a szekrényhez, ami abban a pillanatban kinyílik.”

 
Apró praktikák

A gardróbban sok kisebb, hasznos tárolóegység elhelyezhető, például mellmagasságban ékszertartó fiók, övtartó, nadrágtartó. A cipők tárolására leghasznosabbak a szakember szerint a kihúzható polcok, amiknek nincs körben kávája és előlapja, csak egy pici szegély. „Száz százalékig kinyitható, csillapított csukódású polcok a hasznosak. Átlagos cipőnek elég a tizenöt centi magasság, így több polcközt is használhatunk.”

További ajánlatok:
www.partnerbutorhaz.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek