4 évnél régebbi cikk

"Tartsd meg az aprót, te mocskos állat!" - 10 felejthetetlen idézet a Reszkessetek, betörők!-ből
Fehérvár Médiacentrum fotója"Tartsd meg az aprót, te mocskos állat!" - 10 felejthetetlen idézet a Reszkessetek, betörők!-ből

Nincs karácsony Kevin nélkül, így természetesen idén sem maradhat el az ilyenkor szokásos Reszkessetek, betörők!-maraton, amely alatt az ezredik megtekintés után is úgy fülelünk (és szakadunk a röhögéstől), mintha akkor látnánk életünkben először. Hogy kicsit hangolódjunk az ünnep várva várt csúcspontjára, összegyűjtöttünk nektek tíz olyan szállóigévé vált mondatot, amelyet a Reszkessetek, betörők!-nek köszönhetünk.

Néhány nap és ismételten teljes pompájában tekinthetjük meg sokak kedvenc karácsonyi mozijait, a Reszkessetek, betörők! első három felvonását, amelyek minden évben felejthetetlen perceket okoznak az egész családnak - még úgy is, hogy valószínűleg már rongyosra pörgettétek az összes epizódot.

Hogy miért lett a Reszkessetek, betörők! ekkora klasszikus, azt nehéz megmagyarázni. Varázslatos, szerethető, jópofa, karácsonyi, és még akció is van benne dögivel, de ezek az alkotóelemek számtalan más ünnepi moziban is megtalálhatóak. 

Egy biztos, 1990-ben Chris Colombus olyan varázslatos egyveleget hozott tető alá, amely joggal csábítja el minden szenteste újra és újra a rajongókat, hogy ők is részesei legyenek annak a csodának, amit egy kisfiú véghezvisz. Talán úgy is fogalmazhatok, hogy miközben Kevin kalandjait követjük nyomon, egy kicsit mi is gyereknek érezhetjük magunkat: a legkisebb McCallister bőrébe bújva védjük meg házunkat a betörőktől. Mert hát mindannyian ezt tennénk, nemde?

Hogy idén is elcsípjétek ezeket a felemelő pillanatokat, nem kell sokat kapcsolgatni, ugyanis 2019-ben a TV2 nyerte meg a Reszkessetek, betörők!-et, és hogy képben kegyetek, mutatjuk, melyik epizódot mikor láthatjátok:

- December 24-én 20.35: Reszkessetek, betörők!
- December 25-én 20.45: Reszkessetek, betörők! 2.: Elveszve New Yorkban
- December 26-án 20.40: Reszkessetek, betörők! 3.

Most, hogy már mindent tudtok, következzen tíz olyan híresen hírhedt idézet, amely a Reszkessetek, betörők! epizódjainak köszönhetően égett bele az emlékezetünkbe:

Na, ne játszd meg magad! Te bárkivel képes vagy hetyegni: Szipka, Al, Leó, a Túskólábú kicsi Moe, Vigyori, Vézna Bob, Cliff...

Kezdésnek rögtön kedvenc jelenetemet idézném fel, amely a Reszkessetek, betörők! 2.: Elveszve New Yorkban hangzik el. Kevin hotelszobában élvezi a karácsonyi vakációt, majd miután a szálloda dolgozói rájönnek a turpisságra, közös erővel akarják kérdőre vonni a fiút. Persze a kis McCallistert sem kell félteni, és kedvenc filmjének, a Szennyes lelkű angyalok klasszikus soraival várja a nyugalmát megzavarókat. A többit tudjátok...

 

Tartsd meg az aprót, te mocskos állat!


Ezzel elérkeztünk a Reszkessetek, betörők! ikonikus mondatához, amely a sajtos pizza után vágyakozó Kevin hű barátja, a Szennyes lelkű angyalok főszereplője, Gengszter Johnny szájából hangzik el miután telepumpálta ólommal Kígyót (és a pizzafutárt), aki egy csomagot és főnökének üzenetét hozta a rosszarcú maffiózónak. Tartsd meg a mocskot, te apró állat!

 

- Hamuripők, hol a cipőd?
- Állj már üresbe, hogy van toll a füledbe?

Marv és Harry igencsak nehéz időszakon vannak túl, hát még miután megismerkedtek Kevin házőrző ketyeréivel: az egyik a kerti rejtett csapdáknak köszönhetően csupasz talppal, a másik kátránnyal beborítva és tollal a fülében élte túl az első rohamot, hogy a kisautók végeláthatatlan mezője után közelebbi barátságot alakítsanak ki a laminált padlóval.

 

Elég volt, vagy kértek még a pofátokba?


Mindezt persze Kevin teli vigyorral nézi végig, majd miután a betörők minden egyes csapdájába belesétáltak, már-már gúnyos kacajjal szólítja meg a gyanútlan rosszfiúkat, hogy képben legyenek: a java még csak ezután jön...

 

Jóváhagyta ezt a fogkefét az amerikai fogászok szövetsége?


Miután Kevin család nélkül maradt, neki kellett elintéznie a szürke hétköznapok ügyes-bajos teendőit, így rá maradt a bevásárlás is, amit meglepően éretten kezelt: nem elég, hogy kuponokkal készült, néhány játékkatonával még a picikre is gondolt, majd csak olyan fogkefét volt hajlandó venni, amelyet jóváhagyott a fogászok szövetsége. Persze ez sem végződött baj nélkül, ugyanis a szomszéd által okozott nagy ijedtség hatására, ellopta az eszközt, így "bűnözőként tengette tovább életét".

 

Pofa be, roló le!


Kétségkívül az egyik kedvenc idézetem a Reszkessetek, betörők!-szériából, amely a nagy családi pizzázást követő kalamajka után hagyja el Kevin száját. Valahogy meg tudom érteni, egész este arra várt, hogy egy szelet sajtos pizzával nyugtassa meg a gyomrát a nagy út előtt, persze Buzz ezúttal is gondoskodott róla, hogy keresztbe tegyen legkisebb testvérének.

 

Áldd meg ezt a magas tápértékű, mikrohullámú makarónit, és azokat, akik árengedménnyel árusították. Ámen.

Miután összerakta a kis fejében, bárhogy próbálkozik, előbb vagy utóbb szembe nézzen a rosszarcokkal, eszeveszett készülődésbe kezdett, és igazi harctérré változtatta át a családi fészküket. Többek között arcba csapódó súlyzókkal, tűzforró kilinccsel és még egy csendesen zakatoló szerszámtartóval is várta a vendégeket, ám a buli előtt megjutalmazta magát pár finom falattal. Az más kérdés, hogy nem volt ideje hozzálátni az ínycsiklandozó fogáshoz.

 

Lezuhanyoztam, szappannal megmostam minden porcikámat, különös tekintettel a testnyílásokra, valamint a lábujjak közére és a köldökömre, ami még soha nem jutott eszembe, pedig igen egészséges. Megmostam a hajamat felnőtt samponnal, és bekentem hajzselével, hogy csillogjon. Sehol sem találom a fogkefémet, úgyhogy elmegyek ma venni egyet. Egyébként pedig egy jajszavam sem lehet.

Hát igen, Kevin elszabadult! És miután beleunt a véget nem érő szánkózásba, ugrándozásba, fagyievésbe és a Szennyes lelkű angyalokba, egy fokkal felnőttesebbre vette a figurát: minden kencét végigpróbált, amit édesapja holmijai között talált. Igen, az arcszesz még egy ideig nem lesz a legjobb barátja!

 

Itt senkin sincs ruha. Hányinger.


Miután Kevinnek pénzre volt szüksége, és a házuk felfedezésére indult, eszébe jutott, hogy egyik testvérének, Buzznak a szobája számos menő cuccot rejthet. A nagy kutakodás közben aztán bátyja barátnőjéről készült csábos fotója után - hogy enyhítse a fájdalmakat - egy Playboy is a keze ügyébe került, amelyet aztán igencsak a korának megfelelő reakcióval nyugtázott.

 

Amerika legunalmasabb utcájában lakunk, amiben soha semmi nem történik, amire rá lehetne fogni, hogy veszélyes.

Na, ez az a mondat, amit ha meghallasz egy filmben, egyből tudod, hogy ennek csúnya haddelhadd lesz a vége. És hát a Reszkessetek, betörők! esetében sem lett ez másképpen, ugyanis miután a két betörő, Marv és Harry végigfosztogatták az unalmas utcát, MaCallisterék háza felé vették az irányt, ahol aztán annyi áldást kaptak, csoda hogy túlélték. Még, hogy nem történik semmi...

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek