4 évnél régebbi cikk

Amikor a szöveg leugrik a könyvről – újra lesz Toldi az Igézőben
·Kultprogram·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Amikor a szöveg leugrik a könyvről – újra lesz Toldi az Igézőben
·Kultprogram·Utolsó frissítés: undefined

Mit keres a Toldiban egy biliárdasztal? Mi köze van a Real Madridnak Arany Jánoshoz? Ezek után már az sem meglepő, hogy a megfejtés kulcsa egy sportriporter. Somos Ákos közel egy év után újra az Igézőben, hogy megmutassa: egy százötven évvel ezelőtti versben írt szöveg lehet mai, lehet személyes, és lehet izgalmas.

 „Biztos vagyok benne, hogy el lehet mondani a Toldit gyönyörűen, hatásosan. Ez a szöveg leugrik a könyvről. Ha az ember megszólaltatja, az már önmagában egy hatás. Amikor az egészet kitaláltam, azt gondoltam, hogy legyen ebből egy olyan színpadi produkció, melyben mozgások, színpadi akciók vannak, s az egész történet ne egy balladaszerűen, epikusan elmesélt történet legyen, hanem színpadi történés.

Megálmodtam, hogy egy cimbalmossal csinálom meg, s ehhez találtam egy szenzációs partnert, Szabó Danit, akivel az első perctől egy hullámhosszon vagyunk annak ellenére, hogy előtte nem ismertük egymást.

Kitaláltam egy enteriőrt, egy közeget, ahol az ember olvassa a Toldit, aztán egyszer csak elkezdi előadni, eljátszani, és az összes tárgy, ami a színpadon van, ezt szolgálja. Azt szerettem volna, hogy ez egy olyan izgalmas színpadi produkció legyen, hogy ha valaki végignézi, rájön: ez egy hihetetlenül érdekes költemény!” – mondta az előadó a Fehérvár hetilap egyik korábbi cikkében.

Somos Ákos Toldija még az Arany-évben született, de 2017 óta számos felkérést kapott olyan irodalomtanároktól, akik fontosnak tartják, hogy a kötelezően olvasandó, tanulandó szöveget nemcsak megismertessék, hanem meg is szerettessék a diákokkal. Így alakult, hogy a Toldival, mint színpadi játékkal az utóbbi két évben több iskolai osztály is megismerkedett. Ezúttal viszont nem csak iskolások láthatják, hanem bárki!

Az előadás január 16-án, csütörtökön, 19 órakor lesz az Igézőben.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek