4 évnél régebbi cikk

Székesfehérváron a legdrágább az albérlet a megyeszékhelyek között
Székesfehérváron a legdrágább az albérlet a megyeszékhelyek között

Egy év alatt átlagosan 11 százalékkal nőttek az albérleti árak a megyeszékhelyeken, Székesfehérvár ennél kevesebbel, de így tartja dobogós helyét.

Albérlet az van, ám alaposan a zsebébe kell nyúlnia annak, aki így szeretné megoldani lakhatását. Az ingatlan.com internetes portál adatai alapján kiadó lakások díjaiban Magyarországon csak a főváros előzi meg Székesfehérvárt.

A több mint 10 ezer magánszemély által tavaly és idén januárban feladott hirdetés alapján 2019 januárjában átlagosan 115 ezer forintot kértek el egy lakás bérléséért Fehérváron, míg 2020-ban 120 ezer forintot. Ezért az összegért azonban bútorozott, akár 80 négyzetméteres lakást is kaphatunk a Belvárosban, vagy ahhoz közel (2020.01.21.).

A minimum és a maximum albérleti díjak között meglehetősen nagy a szakadék Székesfehérváron (is): jelenleg, a fent említett ingatlanportálra feltöltött legolcsóbb albérlet 50 ezer forint/hó áron érhető el. Ezért az összegért azonban nem jár lakás, mindössze egyetlen szobát bérelhetünk ki, családi háznál vagy munkásszállón.

A székesfehérvári albérlet hívószóra listázott összesen 220 találat felső plafonjáig ugyanakkor messzire kell menni. A legdrágább lakás díja kicsivel marad csak alatta a bruttó átlagkeresetnek, ami 2019. októberében 365 100 forint volt a KSH szerint. A Palotavárosban egy modern, akadálymentes, 92 négyzetméteres lakás havi díja 350 ezer forint, és ugyanennyiért a Belvárosban is találunk 136 négyzetméteres kiadó lakást.

Csak összehasonlításképpen: az egyik hitelkalkulátor szerint – ami persze csak tájékoztató jellegű adat – 40 millió forintot fix kamatperiódussal 20 év futamidőre havi 256 745 forint törlesztőrészletre tudunk felvenni.

Az Eurostat adatai is beszédesek az elmúlt évtized tendenciájáról: 2007 és 2019 harmadik negyedéve között Magyarországon több mint 60 százalékkal nőttek az átlagos bérleti díjak. Ezzel a magyar piac dobogós lett, ennél nagyobb bérletidíj-emelkedés csak Csehországban és Litvániában volt, előbbiben közel 80, utóbbiban több mint 100 százalékkal mentek feljebb a díjak 12 év alatt.

Az ingatlanportál adatai szerint egy év alatt a fővárosban 10, míg a megyeszékhelyeken átlagosan 11 százalékkel nőttek az albérletek árai. Székesfehérváron az emelkedés ugyanakkor nem volt kiugró: négy százalékkal lett magasabb a lakásbérletek díja. Debrecenben ez a mérték két százalék volt, míg például Pécsen, Kecskeméten és Szombathelyen ugyanannyiért lehet lakást bérelni, mint egy évvel korábban.

Borítókép: Kovács V. Orsolya
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek