4 évnél régebbi cikk

Ezek az egészségügyi szűrések ingyenesek Magyarországon
Fehérvár Médiacentrum fotója
Molnár Artúr
Ezek az egészségügyi szűrések ingyenesek Magyarországon

Akár életet is menthet, ha komolyan vesszük: testünket is át kell nézetni rendszeresen!

Amíg mostanra - persze főként kötelező jellege miatt - teljesen természetessé vált, hogy autónkat rendszeres időközönként átvizsgáltatni, szervizeltetni kell, addig saját testünkkel kapcsolatban kevéssé vagyunk tudatosak. Pedig esetenként életet is menthetnek a szűrővizsgálatok, amelyek közül több ingyenesen elérhető Magyarországon.

A szűrővizsgálatoknak alapvetően két csoportja van: a szervezett szűrések, valamint a háziorvosunk által, beutalóval kért vizsgálatok. Előbbiből Székesfehérváron is minden évben többször és többféle ingyenes vizsgálatot szerveznek meg, míg utóbbihoz nincs másra szükség, mint elmenni a körzeti orvosunkhoz, aki jobb esetben maga javasolja a szűréseket, de ha nem, akkor mi kérjük tőle.

Ezekre a szűrővizsgálatokra ingyenesen jogosultak vagyunk:

  • részletes fizikális vizsgálat: testsúly-, haskörfogat-, testmagasság-mérés, a testtömegindex meghatározása
  • vérnyomásmérés
  • általános vér- és vizeletvizsgálat (többek között a vércukorszint és a koleszterinszint meghatározása)
  • sztomato-onkológiai (fogászati rákszűrés) és fogászati szűrővizsgálat: a fogak, az íny és a szájüreg egészségének ellenőrzése
  • látásvizsgálat
  • 40 éves kor felett tüdőszűrés (évente egyszer)

Hogy miért is hasznos kivizsgáltatni magunkat? Mert a szűréseknek pont az a célja, hogy a lassabban kialakuló, elhúzódó betegségeket, krónikus problémákat még a tünetek megjelenése előtt felfedezze, illetve megállapítsa, hogy kinél nagyobb az esélye betegségek kialakulására. 

Vagyis ne akkor menjünk, ha már szenvedünk és tudjuk, hogy baj van; a szűrővizsgálatok az alapvetően egészséges, tünetmentes embereknek ajánlottak! 

A rendszeresen elvégezett szűrővizsgálatok segítségével ugyanis korábban diagnosztizálni lehet egy-egy betegséget, így az esetleges kezelést is időben, még a betegség súlyosabbá válása előtt meg lehet kezdeni. Ez pedig jelentősen csökkenti a szövődmények kialakulását, sőt az idő előtti halálozás rizikóját is.

A szakemberek ugyanakkor arra felhívják a figyelmet, hogy a szűrővizsgálat önmagában még nem ad diagnózist, mindössze valószínűsíti vagy éppen nagy valószínűséggel kizárja a betegség meglétét.

Ha a szűrővizsgálaton találnak valamilyen elváltozást, mindenképpen további vizsgálatokra van szükség!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek