4 évnél régebbi cikk

Legjobb retró diafilmek
·Kultmese·Utolsó frissítés: undefined
Legjobb retró diafilmek
·Kultmese·Utolsó frissítés: undefined

Ma már kevesen használnak diavetítőt, a rajtuk lejátszott mesék hallatán azonban sokakban ébrednek nosztalgikus érzések. Összeszedtük a videómegosztóról a legemlékezetesebb mesediák felvételeit.

A kiskakas gyémánt félkrajcárja, Öreg néne őzikéje, Jancsi és Juliska, és még sorolhatnánk, hány olyan közkedvelt mesés diafilm pörgött néhány évtizede a hosszú téli estéken a kisgyerekes családok otthonaiban. Több generáció nőtt már föl a diafilmeken, hiszen Magyarországon az ötvenes évek óta forgalmazták ezeket, köztük rengeteg népmese, Grimm-mese és más irodalmi alkotások feldolgozásával. 

Jelenleg is lehet kapni diafilmeket és vetítőt is, ez is bizonyítja, hogy az okos eszközök elterjedésével sem veszett még ki a meghittebb, egyszerűbb történetmesélés iránti vágy, mely már évszázadok óta él az emberekben: 

"A diafilmvetítés műfaji előzményeiként lehet számon tartani a történetmesélő képek egymásutániságán alapuló vásári képmutogatást, a laterna magicát, valamint a kézi festésű üvegképek, majd diapozitívok vetítését. E műfaji hagyomány ötvöződött a 19–20. század fordulóján a kor technikai vívmányával, a filmmel, s kialakult a diafilm műfaja" - írja a Wikipédia is.

A 35 milliméteres diafilmszalag az az 1900-as évek elején először az oktatás, majd az ismeretterjesztés és az állami propaganda eszköze lett. A mesés diafilmek gyártása csak évtizedekkel később kezdődött el. 

Megkerestünk néhány régi kedvencet, melyek a Youtube-on fellelhető videók segítségével pillanatok alatt visszaröpítenek a múltba: 

Hófehérke és a hét törpe

 

Hamupipőke

 

Piroska és a farkas

 

Jancsi és Juliska

 

Öreg néne őzikéje

 

A telhetetlen méhecske

 

Mazsola és Tádé

 

A kiskakas gyémánt félkrajcárja

 

Borítókép: youtube.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek