4 évnél régebbi cikk

Jövőre kész lehet az újjáépített Nemere vitorlázórepülő
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Jövőre kész lehet az újjáépített Nemere vitorlázórepülő

A törzs és a szárnyak már Börgöndön vannak, most meg is mutatták őket.

2017-ben kezdeményezték azt a társadalmi összefogást az Önkormányzat támogatásával, amely a Rotter Lajos és Samu Béla által tervezett, Hehs Ákos irányításával Székesfehérváron épített Nemere, az 1936-ban világrekordot repülő vitorlázó újjáépítését célozta meg.

A 20 méteres fesztávolságú gép világszínvonalú volt a korában, több mint húsz év kellett Magyarországon a rekord megdöntéséhez.

A Magyar Régi Vitorlázórepülő Sport Alapítvány és az Albatrosz Repülő Egyesület kezdeményezésére elindított projekt keretében legelőször egy gyönyörű fa oldalkormány készült el – mostanra a törzs pedig már 80%-os készültségi állapotban van a börgöndi repülőtéren, mondta el Szilády Dezső, az Egyesület elnöke.

A Nemere-projekt munkálatai jelenleg a Gulyás és Társa Kft. telephelyén folynak, ahol már a vitorlázórepülő szárnyainak a bordái készülnek. A már Börgöndön lévő törzsnek és a szárnyaknak az összeépítéséhez egy szigetelt hangárra lesz szükség a repülőtéren, amihez az Albatrosz Repülő Egyesületnek további támogatásokra van szüksége.

A Gulyás és Társa Kft-nek köszönhető, hogy Budaörsről Székesfehérvárra kerülhetett a projekt az elmúlt évben; a munkálatokat az Egyesület tagjai végzik szabadidejükben Révy László szakmai vezetésével ( Vele részletesen is beszélgettünk egy korábbi cikkükben,Ő építi újra a Nemere repülőgépet - Révy László kalandos élete címmel.)

A műhelyben biztosított a 10 méter hosszú szárnyak elkészítése, a szükséges asztalosipari berendezésekkel. A jelenlegi munkafázist csak fűtött helyiségben lehet elvégezni, mivel a főtartó, illetve a borda építése ragasztásos technológiával történik. Szilády Dezső elmondta, hogy a Nemere szárnyának és a törzsnek az összeillesztéséhez egy szigetelt hangárra lesz szükség, ami jelenleg nem áll rendelkezésre Börgöndön. Ehhez az infrastruktúrafejlesztéshez várnak további támogatás.

Ha a feltételek biztosítottak lesznek, 2021-re elkészülhet az újjáépített világhírű vitorlázórepülő. Az Egyesület a felajánlásokat továbbra is várja a 10102952-01361800-01004000 számlaszámára.

Az eseményen jelen volt Viza Attila közbiztonsági tanácsnok és Józsa Dávid, az Albatrosz világbajnok pilótája. A Fehérvár Televízó riportját a helyszínről itt láthatjátok:

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek