1 évnél régebbi cikk

Nem vonul ki a Ryanair, de járatszámot csökkent
Fehérvár Médiacentrum fotója
Ryanair
Nem vonul ki a Ryanair, de járatszámot csökkent

A Ryanair vezérigazgatója kedd délutáni, budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be a hírt, hogy csökkenti magyarországi járatainak számát. Michael O’Leary korábban már ismertette, hogy kivonulnak Brüsszelből, továbbá Athénban is felszámolják bázisukat.

A légitársaság vezérigazgatója a bejelentés kapcsán hangsúlyozta, nem zárják be a budapesti bázist. Nyolc Budapestet érintő útvonalat szüntetnek meg télen, valamint hét  - szintén a magyar fővárost érintő  - útvonalon csökkentik a Ryanair járatok számát. 

Így Magyarországon 53-ról 45-re csökken a Ryanair járatainak száma. A vezérigazgató közölte, hogy 4,5 millió utast szállítottak évente és a várakozások szerint ez 4 millió alá esik az útvonalak törlésével. Ugyanakkor 2023-ra 5 millió utassal terveztek.

Michael O’Leary ismertette, az elmúlt két évben 2,5 milliárd font volt a Ryanair vesztesége. Szerinte Magyarország kevésbé lesz így attraktív a turisták számára, mivel drágábbak a repülőjegyek. A vezérigazgató várakozásai szerint az utazók inkább a környező országokat fogják választani.

Michael O’Leary a keddi bejelentés kapcsán kiemelte, hogy azt a stratégiát választották, hogy az extraprofitadót az utasokra terhelik.

Nem értjük, hogy miért a légitársaságokra kellett kivetni az extraprofitadót. Az elmúlt két évben veszteségesek voltunk a járvány és az orosz–ukrán háború miatt. Felhívtuk a magyar kormány figyelmét arra, hogy az Európai Unió szabályai lehetővé teszik, hogy változtassunk a jegyek árán, és ezt meg is tettük. Magyarország az egyetlen az Európai Unióban, ahol különadót vetnek ki az amúgy is veszteséges légitársaságokra.” 

A cég 300 milliós fogyasztóvédelmi bírságot is kapott, mert tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. A Ryanair fellebbezett a döntés ellen, ennek eredménye azonban még nem ismert. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek