4 évnél régebbi cikk

Online programok a hétvégére: virtuális séta Fehérváron, Tankcsapda, bábszínházi világnap és Csehov - Meggyeskert
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Vaskakas Bábszínház
Online programok a hétvégére: virtuális séta Fehérváron, Tankcsapda, bábszínházi világnap és Csehov - Meggyeskert
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined

Hogy könnyebben át tudjátok vészelni a járvány miatt kialakult helyzetet, összegyűjtöttünk nektek néhány online programot, amelyet meglesve olyan érzésetek támadhat, mintha egyáltalán nem estetek volna ki a régi kerékvágásból. Többek között bejárhatjátok virtuálisan Fehérvárt, megnézhetitek Ózt, Csehov Meggyeskertjét, Az eltáncolt cipellőket, vagy a bábszínházi világnap alkalmából két előadást is, A háromfejű királyt és a Kacsa, Halál, Tulipánt.

Városnézés: Virtuális séta Székesfehérváron
Mikor?: Folyamatosan
Hol?: 360szekesfehervar.hu oldalon

Most, hogy már csak akkor tanácsos a szabadban tartózkodni, ha nagyon muszáj, az egyik leghasznosabb online kikapcsolódás az a weblap lehet, amelyen több mint hetven gömbpanorámán keresztül nézhettek körül Fehérvár legérdekesebb helyszínein. A különleges oldal Kiss László fehérvári fotográfus és egyben kollégánk ötlete alapján még 2012 nyarán indult, azóta pedig számos gömbpanoráma és virtuálisan bejárható tér került fel a honlapra. A gömbpanorámák lehetőséget nyújtanak a felhasználóknak arra, hogy az szabad szemmel látható részletességnél is jobban körbejárható egy-egy olyan fehérvári helyszín, ahova ritkán juthat el az ember.

Gyerek: Zenés-Mesés Gyermekfoglalkozás Live2
Mikor?: Március 20., péntek 10:30
Hol?: Veronaki Facebook oldalán

A Tarján Veronika és Mogyoró Kornél alapította Veronaki világzenei formáció különböző kultúrák népzenéjét és gyermekdalait ötvözik saját zenei elképzeléseinkkel. Az együttes repertoárján az afrikai gyermekdalok feldolgozásán keresztül, az indiai, lappföldi, litván, pakisztáni, magyar népdalokon kívül sok zenei csemegét találhatunk még. A gyermekeknek és családoknak, felnőtteknek is egyaránt szóló zene igazi zenei világjáró körút.

Színház: Anton Pavlovics Csehov - Meggyeskert
Mikor?: Március 20., péntek 15:00
Hol?: Csiky Gergely Színház Facebook oldalán, hivatalos oldalán

Csehov komédiája négy felvonásban, az író egyik legismertebb és sorrendben utolsó színműve (1904). Először Tóth Árpád fordította magyarra. Magyarul először 1950-ben jelent meg a mű a Csehov drámai művei című kötetben a Franklin-társulatnál. Érdemes megjegyezni, hogy az orosz eredetiben meggyre utalnak (ezt pl. a lekvárfőzésre való hivatkozásból lehet tudni), de az első magyar fordítás a német változat alapján készült (akkoriban kevesen tudtak oroszul), ahol a kettő egybeesik, és a jó hangzás miatt is maradtak a cseresznyénél (Kosztolányi javaslatára)

Tudsz egy jó online programot a jövő hétre? Küldd el üzenetben az fmc.hu Facebook-oldalára!

Koncert: Tankcsapda
Mikor?: Március 20., péntek 19:00
Hol?: MOL Magyarország YouTube csatornáján

Mivel a Tankcsapda Európa-turnéját megállította a koronavírus terjedése, Lukács Laciék úgy döntöttek, ha már így alakult, csinálnak Debrecenben egy zárt kapus koncertet, amit az interneten élőben közvetítenek, hogy nappalikban is dübörögjön a rock. A koncert pénteken 19 órakor kezdődik, amit a MOL Magyarország YouTube csatornáján közvetítenek, a helyszín pedig a Debrecen Televízió stúdiója lesz. Kellemest zúzást!

Zene: Budafoki hangversenyesték

Mikor?: Március 20., péntek 19:00
Hol?: Budafoki Dohnányi Zenekar YouTube csatornáján

A koncert első felében a zeneirodalom két bravúros szoprán hangra írt művét hallhatják Judith Halász előadásában, amelyek előtt nyitányként Schubert egyik egyfelvonásos daljátékának, Az összeesküvők avagy Házi perpatvar címűnek a nyitányát hallgathatjuk meg. A daljátékot 1823 márciusában írta, szövegírója az ugyancsak bécsi származású Ignaz Franz Castelli. A cselekmény egyetlen szituáció komikumán alapszik: a nők megesküsznek, hogy véget vetnek a háborúnak és ezáltal a férfiak örökös távollétének, azzal pedig, hogy megtagadják asszonyi kötelességüket, a szerelem fegyverét vetik be a háború ellen.

Arisztophanész komédiája az operairodalomban többször szolgált forrásként, a Lysistrate-témájára írtak (már) operát és operettet egyaránt. Schubert daljátéka mind között talán a legkülönösebb: asszonyháború Haydn-, Mozart-, Beethoven-szerű (és persze Schubert-i lied-szerű) zenére, a kor divatjához hűen “á la Hussarde“ modorban.

Cirkusz: 2016-os Vízi Cirkusz - Atlantisz Gyermekei
Mikor?: Március 21., szombat 15:00
Hol?: Fővárosi Nagycirkusz Facebook-oldalán

Az Atlantisz gyermekei előadással 2016-ban igazi kuriózum volt a magyar cirkuszművészet történetében. A Magyarországon még soha nem látott különleges technikának köszönhetően igazi, egyedülálló vízi cirkuszi show-t mutatott be a Fővárosi Nagycirkusz. Az ismerős porond hol fényjátékos szökőkúttá, hol csendes tóvá, hol háborgó tengerré változott át - így egészítve ki a fellépő művészek csodálatos produkcióit. Szombaton újra átélhetitek a csodát, amelyet Atlantisz gyermekei szolgáltatnak nektek.

A Fővárosi Cirkusz legutóbbi élő adása:

Színház: Bábszínházi világnap
Mikor?: Március 21., szombat 15:00 és 19:00
Hol?: Színház- és Filmművészeti Egyetem YouTube csatornáján

A 15 órától látható A háromfejű király A háromfejű király a játék és szeretet gyógyító erejéről szól - avagy hogyan került elő a Csodálatos Pitypangmező Királyának elveszett szíve. A sztoriról röviden: a Csodálatos Pitypangmezőnek nincs többé úrnője, hogy széppé varázsolja azt. Az étel ízetlen, a viccet nem követi nevetés, a palota falai csöndtől visszhangoznak. A Király önmagával folytatott harca és a Királynő elvesztése felett érzett fájdalom egyre nagyobb káoszba taszítja a birodalmat, amin csak a két gyermek, Porcsin és Mimóza segíthet. Elhatározzák, hogy visszaszerzik édesapjuk elveszett szívét, és megmentik a királyságot.

19 órától pedig a Kacsa, Halál, Tulipán című darabot láthatjátok, amelyet Wolf Erlbruch Ente, Tod und Tulpe mesekönyve alapján
Bódi Zsófia és Fodor Orsolya álmodott színpadra: Kacsa egyedül él a stégen, a tó partján. Minden napja hasonlóan telik: felkel, sétál, lemegy a tóhoz, úszik, aludni tér. Egy nap megérzi, hogy követi valaki. Hátranéz – és találkozik a Halállal. A Halálnál van egy Tulipán. A Kacsa nagyon megijed, szeretné elküldeni, Halál nagyon megijed, nem megy sehova. Kacsa lassan elkezdi megszokni Halál jelenlétét. Magával viszi a tóhoz. Másnap fára másznak, játszanak. Bujócska. Tulipán.

Színház: Az eltáncolt cipellők
Mikor?: Március 21., szombat 15:00
Hol?: Kuttyomfitty Társulat Facebook-oldalán

Mesés utazás a táncok világába, avagy táncos utazás a mesék világába. A meséből megtudhatják, hová jár minden éjjel a királylány, és hogy küzd meg a tánc ördöge Tancika és Jankó a fortélyos suszterlegény a királylány kezéért. Jankó végigutazza a tánc birodalmát, a régi stílusú ugrós táncoktól kezdve a forgós-forgatós táncokon keresztül,. Egészen az új stílusú táncokig. A végén Jankó megküzd Tancikával és mivel jobb táncosnak bizonyul, Tancika hoppon marad és a királylány megszabadul az ördög hatalma alól. Az utazás alatt kalotaszegi, kalocsai, mezőpaniti, és vág-garam közi táncok világába kalauzoljuk el a nagyérdeműt.

Színház: Matiné: Óz
Mikor?: Március 22., vasárnap 11:00
Hol?: Vaskakas Bábszínház YouTube csatornáján

Vasárnap L. Frank Baum világsikerű klasszikusát pazar kiállításban a Vaskakas Bábszínház nagyszínpadán leshetitek meg, úgy hogy közben a biztonságot jelentő kuckóból sem kell kimásznotok. A történet szerint Kansast, a kis Dorka otthonát hatalmas forgószél lepi meg, és a tornádó csodálatos helyre, Óz birodalmába repíti a kislányt. Útja során barátokat szerez az Oroszlán, a Madárijesztő és a Bádogember személyében, ám egy kegyetlen ellenséggel, a Boszorkánnyal is szembe kerül. Noha Óz birodalmában minden színes, szép és hatalmas, Dorka legfőbb vágya, hogy visszajusson az ő aprócska és barátságos otthonába legkedvesebb barátjához, Totóhoz.

 

Állandó online programok:

- Müpa ingyenes médiatára

- Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma ingyenes filmjei

- Szépművészeti Múzeum virtuális kiállítása

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek