4 évnél régebbi cikk

Koronavírus: ezek a szakállfazonok csökkentik a maszk hatékonyságát!
·Hírekszakáll·Utolsó frissítés: undefined
Koronavírus: ezek a szakállfazonok csökkentik a maszk hatékonyságát!
·Hírekszakáll·Utolsó frissítés: undefined

A dús arcszőrzet nem véd az új koronavírustól - állítják amerikai egészségügyi szakértők. Az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) közzétett egy infografikát, amelyben bemutatják, milyen arcszőrzettípusok nehezítik meg a hagyományos és a szűrővel ellátott maszkok szakszerű felhelyezését.

A frissen borotvált arc, a rövid kackiás vagy éppen a Zorro bajusz, és kis oldalsó pofaszakáll engedélyezett, hiszen a maszkok illeszkedését nem befolyásolja. A borosta, a hagyományos szakáll és a „dúsabb” fazonok esetében azonban a szőrszálak könnyedén hozzáérhetnek a légszűrőszelephez, amelynek ezáltal romlik a hatékonysága. A hivatal hangsúlyozta, téves az a feltételezés, hogy egy dús szakáll megvéd a betegségtől, mert a szálak között az új koronavírus részecskei könnyedén átjuthatnak.

A kutatók kifejtették, hogy a sűrű arcszőrzet miatt a maszkokat nem lehet precízen feltenni. A szakállasok esetében akár hússzor vagy szélsőséges esetben ezerszer nagyobb lehet a szivárgás, mint a simára borotvált arcúaknál. 

A hivatal szerint bármilyen olyan arcszőrzet jó, amelyik befér a maszk alá.
Borítókép: pexels.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek