7 évnél régebbi cikk

Helló, haver! Növessz bajuszt! Movember van!
Fehérvár Médiacentrum fotójaHelló, haver! Növessz bajuszt! Movember van!

Ebben a hónapban nem azért szaporodik meg az egy négyzetméterre eső bajuszos férfiak száma a világon, mert újra divatba jöttek a '70-es éves alámondásos német pornófilmjei. Nem. Azért lesz mindenkinek bajsza, mert Movember van! Mi is belevágtunk, frissen borotvált arccal, ahogy illik.

Aki azt állítja, hogy szeret borotválkozni, az teljesen nyilvánvalóan hazudik. Vagy nő. Bár kétlem, hogy a nők kedvelnék a habbal pamacsolgatást és a borotválkozást, de ez a tűnődés most nem tartozik szorosan a tárgyhoz. A lényeg az, hogy novemberben legálisan lehet kihagyni a borotválkozást, és erre még a főnökeidnek sem lehet egy rossz szava sem. Ha bárki megkérdezi, hogy miért hasonlítasz a hónap vége felé leginkább egy grizzly medve és Tom Selleck (Magnum) törvénytelen gyerekére, mindössze ezt a varázsszót kell bemondanod: Movember! Olyan ez, mint a "Szezám, tárulj!", csak napjainkban. Ráadásul kicsit olyasmi érzés lesz, mintha egy titkos társasághoz tartoznál. De kezdjük az egészet az elejétől, hogy teljesen képben legyél.

Mi a rosseb az a Movember?

Figyelem, nagy megfejtés jön: ez egy mozaikszó. Főbb alkotóelemei a 'mo' (jelentése az ausztrál szlengben: bajusz) és a november szavak. Azaz szabad fordításban valami ilyesmi: bajuszos november.

Minden movemberes örök példaképe: Magnum, azaz Tom Selleck (Fotó: Just Jared)

Hova kéne moccanni?

Leginkább az orvoshoz. Mi, férfiak híresek vagyunk arról, hogy bármilyen komoly fizikai fájdalmat heteken, hónapokon, sőt, akár éveken keresztül képesek vagyunk elviselni (ez alól kivételt képez az évi egyszeri, hőemelkedéssel járó megfázás, amibe minden férfi egy kicsit belehal), ami már csak azért sem jó, mert alig lát minket orvos. Márpedig ahhoz, hogy kiderüljön, minden rendben van-e odalent, évente egyszer célszerű felkeresni egy fehér köpenyes szakembert. A Movember célja tehát az, hogy felhívja a figyelmet a prosztatarák veszélyeire és arra, hogy rendszeresen (legalább évente egyszer) menjünk el egy szűrővizsgálatra.

Oké, de mi köze a prosztatarákhoz a bajusznak?

Semmi. Attól, hogy bajuszt növesztesz, nem lesz kisebb esélye a prosztatarák kialakulásának, ahogy a nőknél sem csökken a mellrák kialakulásának a veszélye attól, ha egy rózsaszín szalagot magukra tűzve sétálgatnak. Szóval ne itt keresd a dolog miértjét, hanem sokkal inkább Ausztráliában, ahol 2003-ban egy hásó kertben Adam Garone sörözgetett a haverjaival. Arról témázgattak, hogy milyen gáz, hogy a '70-es évek (hoppá! mégiscsak jön az a német alámondós pornó!) macsó jelképe, a bajusz szőrén-szálán eltűnt. Nyilván azonnal kitalálták, hogy a novembert a bajusz növesztésére szánják, természetesen csoportosan. Az első év még céltalanul telt, majd a másodikban jött az, hogy legyen valami értelme is az egésznek. A dolog mára odáig fajult, hogy komoly dollár százmilliók mozdultak már meg a szent ügy érdekében, míg Amerikában létrehozták az Amerikai Bajusz intézetet, ahol mindent meg lehet tudni a mozgalomról és persze a különböző bajusztípusokról. Magyarországon ezt a szerepet a Movember Hungary csoportosulás tölti be.

Freddie Mercury volt az egyik legnagyobb bajuszkirály (Fotó: Men's Den)

Hogyan lehetek én is Movember-résztvevő?

Sose találnád ki: növessz bajuszt! És ha van egy pár órád, akkor ugyan menj már el egy prosztatrák-szűrésre. Ezen felül a következő hat szabályt minden movemberistának kötelező betartania:

- A novembert egy frissen borotvált arccal tessék elindítani. Ezt fotóval is dokumentáljuk és lehetőleg regisztráljunk a Movember hivatalos honlapján
- Bajszodat köteles vagy egész hónapban gondosan ápolni.
- A szakáll sajnos nem játszik, a szőr nem érhet össze az állon. Így kiesik a kecskeszakáll, a körszakáll és a fullos arcszőrzet is. Pédaképeid Poirot, Magnum, Hulk Hogan, Nigel Mansell és egyéb bajuszlegendák legyenek.
- Légy méltó a bajuszodhoz és viselkedj egész novemberben úriember módjára!
- Használd a bajuszodat beszélgetések kezdeményezésére! Győzz meg másokat is a Movember hasznosságáról és mondd el nekik, mi köze a bajusznak a férfiak egészségéhez. Ja, és ebben a hónapban csajozni is egyszerűbb egy szexi Fu Manchuval, egy hegyes pödörttel vagy egy magyar betyárossal.
- A pénz nem minden, de másoknak sokat segíthet. Ha van rgy kis felesleges támogatnivalód, akkor ments meg egy másik manust. Ezt a legegyszrűbben a - sose találnád ki - mentsmanust.hu oldalon keresztül teheted meg. 
- A hónap végén keresd fel valamelyik kampányzáró bulit.

Akkor most mindenki bajuszt növeszt?

Nem. De évről-évre egyre többen vagyunk. Amellett, hogy egy jó buli a dolog, tényleg elég hasznos is. Ha már csak egy ember elgondolkozik azon, hogy a cikkünk miatt bajuszt növeszt vagy szűrővizsgálaton vesz részt, már megérte. Pláne ha még azt is hozzátesszük, hogy a prosztatarák a második leggyakrabban diagnosztizált ráktípus férfiak körében, míg a hererák vezet a 15-34 évesek között. Hogy jelezzük elkötelezettségünket az ügy mellett, az fmc.hu szerkesztőségének férfi szakasza is bébipopó simaságú arcbőrrel vágott neki ennek a hónapnak. Azt még nem tudjuk, hogy a végeredmény milyen lesz, de időről időre beszámolunk a növesztés állásáról. Ha van kedved, csatlakozz hozzánk te is, és posztolj képet a bajszod alakulásáról a cikk alatt egy kommentben. 

Bialkó László Gergő - a 2016-os Movember kezdetén

Fiers Gábor - a 2016-os Movember kezdetén

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek