4 évnél régebbi cikk

Így készítsünk konyhakertet az erkélyen vagy a négy fal között
Fehérvár Médiacentrum fotója
PB
Így készítsünk konyhakertet az erkélyen vagy a négy fal között

Néhány palánta, kesztyű, locsolókanna és némi kreativitás kell csupán hozzá, ugyanis a kertészkedésnek az nem lehet akadálya, hogy nem tudjuk a szabadban művelni. Friss zöldséget, de még gyümölcsöt is termeszthetünk balkonon és ablakpárkányon egyaránt.

Aki idejében palántázott, most akár már szépen fejlett paradicsompalántát is locsolhat a balkonra ültetett tulipán mellett. A kertészkedésnek ugyanis nem szabhat határt a négy fal, még csak terasz sem kell ahhoz, hogy idővel saját termesztésű snidlinget, esetleg friss bazsalikomot aprítsunk a levesbe, vagy paradicsomot falatozzunk a zsíros kenyér mellé.

"A paradicsomot mindenképpen sikerzöldségnek gondolnám. A paprika már sokkal kényesebb, tehát azzal óvatosabban, főleg erkélyen. Én dughagymát biztos ültetnék, hiszen újhagymaként is felszedhető, és hát a fűszernövények sem maradhatnak ki a sorból: petrezselyemre és bazsalikomra mindig szükség van, és azért legyen egy citromfű, menta is, hogy ha nyári koktélt szeretnénk szürcsölni" - Fister Judit, a Fister Gazdabolt tulajdonosa.

Kis alapterülettel rendelkező balkon esetén érdemes megtervezni az ültetendő növények helyét is, hiszen például az előre vetett retek vagy hagyma mögött még remekül elfér a futóbab, az uborka vagy akár a borsó.

Mielőtt azonban nekiállnánk talpalatnyi konyhakertünk kialakításához, szerencsés végiggondolni, hogy a Nap éltető ereje mellett, mire is lesz szükségünk még a majdani, bőséges terméshozam eléréséhez. Elsőre nem kell rögtön nagyra vágyni, egy-két balkonedény vagy a lakásunk párkányára kihelyezett cserép is meghozhatja a várt sikert. 

"Fontosak az erkélynél, hogy legyen egy kis kertészkedő kesztyűnk, legyen virágspriccelőnk, hogy vízzel, vagy akár rovar- vagy gombaölővel el tudjuk látni a növényeket. Legyen otthon valami fólia, hogy ne sártenger ússzon az erkélyen, utána azt össze lehet csomagolni, majd kidobni, hogy ne tegye tönkre azokat a szép asztalokat, vagy bármit, amire rá lehet ülni. Tehát rendesen készüljünk elő az ültetésre" - Fister Judit, a Fister Gazdabolt tulajdonosa.

Amennyiben pedig a legnagyobb lelkesedés és a mindenféle jó tanács ellenére, elsőre mégsem járunk szerencsével, ez kedvünket semmiképp ne szegje, hiszen ahogy mi, úgy a természet is kísérletezik, így előfordulhat, hogy lakásunk, erkélyünk tájolása más fajta növényeknek kedvez. Éppen ezért újratervezés előtt mindenképpen érdemes a megfelelő szakirodalmakat, fórumokat is böngészni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek