4 évnél régebbi cikk

Videó mutatja be, hogy bevásárlás közben milyen könnyen terjedhet a koronavírus
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pexels/Anna Shvets
Videó mutatja be, hogy bevásárlás közben milyen könnyen terjedhet a koronavírus

Akár úgy is elkaphatjuk a koronavírust egy szupermarketben, hogy tőlünk több sornyi távolságra köhögött egy fertőzött személy. Zárt térben percekig terjedhet a vírus a levegőben a mit sem sejtő vásárlók között. Egy finn egyetem rövid animációban mutatja be a folyamatot.

Sokkoló szimulációt készítettek az Aalto Egyetem tudósai arról, hogy milyen könnyen elkaphatjuk a koronavírust akár egy mezei bevásárlás során is, írja a The Sun

A finn kutatók modellje alapján egyetlen tüsszentés vagy köhögés, de akár csak egy szimpla kilégzés után is még percekig a levegőben maradhatnak zárt térben a mikrocseppekre tapadt koronavírusok. A parányi kórokozók egy szupermarketben így akár több sornyi távolságot is észrevétlenül megtehetnek a levegőben úgy, hogy a fertőzött személy már régen tovább sétált.

A rövid videóban azt láthatjuk, ahogy egy köhögés után a parányi részecskék először a hordozó közvetlen közelében terjednek nagy koncentrációban. Ezután éppen az apró méretük miatt nem hullanak le azonnal a padlóra, hanem a légáramban haladva hígulnak, és lepik el a levegőt akár 2-3 sornyi távolságra is egy szupermarketben. Ennek megfelelően néhány perc is eltelhet a fertőzött személy köhögésétől számítva, amíg végül a talajon kötnek ki az apró cseppekre tapadt kórokozók.

A rövid animációt itt lehet megnézni:

A finn tudósok szerint ezek alapján jelentősen csökkenhet a megfertőződés esélye, ha minél kevesebb időt töltünk olyan forgalmas közterületeken, mint például az áruházak vagy pályaudvarok. 

Az egyetem professzora úgy fogalmazott a BBC kérdésére:

"Olyan ritkán menjünk ilyen helyekre, amennyire csak lehetséges. De ha már ott vagyunk, a lehető legrövidebb ideig maradjunk"
- mondta Ville Vuorinen. 
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek