4 évnél régebbi cikk

2020 húsvétjának újdonsága: az online locsolkodás
Fehérvár Médiacentrum fotója
Gombaszögi Attila (gomba)
2020 húsvétjának újdonsága: az online locsolkodás

Az idei év sok mindenben más lesz, mint eddigi életünk valaha is volt. És ez nem csak az egészségügyre, a gazdaságra és oktatásra vonatkoztatva igaz. Lassan a vége felé járunk a húsvéti ünnepkörnek, de a locsolás még előttünk van: jöhet az online locsolkodás!

Érdekes dolgokra kényszerít minket a járvány és a vele járó visszafogott közösségi élet szükségessége. Láttuk már tegnap Ferenc pápa Urbi et Orbi áldását is, mely a Szent Péter bazilika üres hajóinak és karzatának láttán merőben elgondolkodtató volt.

De idehaza is új lehetőségként jelentkezett szinte az összes egyház az ünnepi és azon túli szentmisék online (YouTube, Facebook) közvetítésének lehetőségével. És lassan ez lesz a megszokott még jó pár hónapon keresztül. De, hogy az emberi leleményesség és a technika adta modern lehetőségek határtalanok, annak jó példája, hogy már terveznek esküvőket is szűkkörű online közvetítéssel.

És ha ezek a lehetőségek működnek - és a valóság azt igazolja vissza, hogy ha fura is, de működnek -, akkor a húsvéti népszokások, mint például a locsolkodás, miért ne működhetne szintén virtuálisan?

Locsolkodás online?

Igen! Semmi sem kényszerít minket férfiakat arra, hogy lemondjunk a több száz éves népi szokásról, a locsolkodásról. A technika adott, csak eddig arra használtuk, hogy videótelefonáljunk, irodai konferenciákat tartsunk, vagy éppen mostanában matek vagy irodalom órákat tartsunk online.

Azonban az online csevegő platformok (Skype, Messenger, Viber, Hangouts, WhatsUp) ezeken a már-már unalomig megszokott lehetőségeken túl arra is lehetőséget adnak, hogy felcsörgessük a távoli rokont, vagy a szomszéd kislányt, esetleg a szembe házban a haver feleségét, vagy a gyerekek az osztálytársaikat, hogy egy-egy online, élőben elmondott locsolóvers kíséretében virtuálisan meglocsolják őket. Sőt, akár még apa is arra adja a fejét, hogy a sok éve ugyanazt a verset most éppen nem szemtől-szemben, hanem online mondja el.

Szerintem jó muri! Lehet kicsit fura, van aki esetleg lámpalázas lesz az élő chat szokatlansága miatt, de az is jó megoldás lehet, ha a versikét egy rövid videó üzenet formájában előre rögzítjük és így küldjük el. A lényeg, hogy ne engedjünk eddigi szokásainkból, csak tereljük azokat online platformra.

A lányok pedig a sok míves, hímes tojás személyes átadása helyett szintén küldhetik azokat online. Így nem hiába való a tojásfestés, mert azokat akár fotózva is tudják a locsolásért küldeni a fiúknak.

És az egész online locsolkodás non plus ultrája, hogy a hétvégi rakott krumpli így sem fog elmaradni, csak most nem az ajándékba kapott tojásokból, hanem saját tojásainkból készül a hétvégi ebéd.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek