4 évnél régebbi cikk

Koronavírus: mire figyeljünk oda vásárláskor?
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Krizsán Csaba
Koronavírus: mire figyeljünk oda vásárláskor?

A NÉBIH néhány jó tanáccsal látja el a fogyasztókat, hogyan, miként figyeljenek járvány idején az élelmiszerbiztonságra.

A boltokba lépve nem csak az előírt távolság tartására és a higiéniai szabályok követésére kell ügyelnetek: fontos szem előtt tartani, mit és hogyan vásároltok.

Mindenekelőtt vegyétek komolyan és tartsátok be a humán járványvédelmi előírásokat! Ennek értelmében minden felelős embertől elvárható, hogy akinél felmerül a fertőzöttség gyanúja, ne menjen közösségbe, így élelmiszerüzletbe, vendéglátóhelyre sem!

Most pedig következzen néhány jó tanács, amelyek hozzájárulhatnak egészségetek megóvásához:

Írjatok bevásárlólistát!

A tudatos vásárlás a konyhában, sőt, már előtte, a fejünkben elkezdődik. Nem kevés pénzt és időt spórolhattok, ha tudatosan előkészítitek, mi kerüljön a kosaratokba, mire és milyen mennyiségben van valóban szükségetek.

A mostani helyzetben alapszabály, hogy nem kell naponta a boltba járni! Jóval azelőtt, hogy elindulnánk, még otthon gondoljátok végig, mit szeretnétek a héten főzni (reggeli, ebéd, vacsora), és kizárólag az ezekhez szükséges alapanyagokat vásároljátok meg! Az otthon megírt bevásárlólista segítségével tervezhetővé válik a költségvetésetek, ráadásul biztos nem felejtetek el megvenni semmit.

Kézmosás kézmosás hátán

Már mielőtt elindulnátok a boltba, mossátok meg alaposan a kezeteket, vagy használjatokfertőtlenítőszert. Jelenleg az üzletekben is javasolt kézfertőtlenítő-szert kihelyezni a vásárlótérbe, vegyétek igénybe őket!

Mindent a szemnek...

Az üzletben csak olyan csomagolt árut vegyetek le a polcról, ami szennyeződésektől mentes. Különösen fontos, hogy csak azt a terméket fogjátok meg, amit végül a kosaratokba is tesztek. A csomagolatlan termékeknél fokozottan ügyeljetek a kihelyezett mérő- és fogóeszközök helyes használatára. Az ilyen termékeket úgy csomagoljátok el, hogy ne szennyezhessék a kosaratokban lévő többi árucikket.

Maradj távol!

Az üzletben igyekezzetek megtartani az 1-2 méteres távolságot a többi vásárlótól és a dolgozóktól. Ez különösen fontos sorban állás közben. Fizetéskor részesítsétek előnyben az önkiszolgáló pénztárakat. Ahol erre nincs lehetőség, ott a pénztárossal szemben is törekedjetek megtartani az 1 méteres távolságot. Készpénz helyett válasszátok a bankkártyás fizetés lehetőségét. Ha mégis készpénzhez nyúlunk, utána fertőtlenítsétek le kezeteket.

Hazaérve első dolgotok az alapos kézmosás legyen, utána kezdjetek neki a megvásárolt termékek elpakolásának.

Ha ezután nem tudnátok, hogy mi következik, mutatunk néhány tippet:

Fontos a hőmérséklet!

Az élelmiszer megfelelő hőmérsékleten tartásának vannak otthoni fortélyai, ugyanakkor a romlandó termékekre való odafigyelés az üzletekben kezdődik: "A hőkezelés mindent megold. Ha megfelelően hőkezeljük termékeinket, amelyeket így fogyasztunk el, ott biztonságossá válik az élelmiszer. Figyeljünk oda, hogy hűtést igénylő élelmiszereket a bevásárlás végén vegyük, ne azzal kezdjük, mert nem megfelelő hőmérsékleten romlásnak indulhatnak, bármilyen időszakban is vásárolunk" - tájékoztatott Sziebert Gergely, a FMKH Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztályának főosztályvezetője.

Ha otthon főzésbe kezdünk, akkor is kiemelten fontos a higiénia: a jelenlegi tudomány állása szerint akár az élelmiszerek felületén is megtapadhat a vírus, ezért a zöldség-gyümölcs esetében mindenképpen a hámozást, illetve a bő vízzel való lemosást javasolják a szakemberek.

A NÉBIH tanácsait a biztonságos élelmiszer vásárlásról és használatról ide kattintva találjátok meg.

(Forrás: NÉBIH)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek