3 évnél régebbi cikk

A bezártság arcai - filmek az elszigeteltségről
Fehérvár Médiacentrum fotója
flickr.com
A bezártság arcai - filmek az elszigeteltségről

Elszigetelődni sokféleképpen lehet: szó szerint a négy fal közé zárva, magányosan egy lakatlan szigeten, vagy éppen egy idegen ország repterén ragadva, aminek még a nyelvét sem beszéljük. Filmek a bezártságról.

Hosszú hetek óta élnek a legtöbben a megszokottnál beszűkültebb életet. Nevezzük akár karanténnak, kényszerű otthonlétnek vagy home office/home ovi/home suli személyre szabott kombinációjának, érezhetően elege van belőle a legtöbbeknek. 

Sokféleképpen adhatjuk ki magunkból a bizonytalanságból eredő feszültséget, ezek közé tartozik, ha este megnézünk egy filmet. Ki vígjátékokkal kapcsolja ki az agyát, ki éppen a vírusos filmekkel sokkolja túl magát, és ereszti ki a gőzt. 

Ha a bezártságon témázgatnánk gondolatban, akad néhány film, amik jó alapanyagot szolgáltatnak ehhez. Mert az elszigeteltséget is sokféleképp meg lehet élni  - rettegve, elcsendesülve vagy épp vicces pillanatokkal gazdagítva. Bármelyik érzelmet is szeretnénk épp kiereszteni magunkból, az alábbi listából valószínűleg találunk a hangulatunknak megfelelő "bezártságos" filmalkotást. 

 

Cloverfield Lane 10

Kaja felhalmozva (wc papír is), aztán zárkózzunk be jól a láthatatlan ellenség elől bujkálva. Ismerős helyzet? Csakhogy a film főszerepét alakító fiatal lány egyáltalán nem önszántából került arra bizonyos búvóhelyre. "Szimplán" autóbalesetet szenvedett, és amikor magához tért, már ott találta magát. Az elhagyatott ház John Goodman által alakított tulajdonosa azt állítja: a Földet pusztító idegen lények foglalták el, és ha kiteszi a lábát az ajtón, máris meghal. És nem a lány az egyetlen, akit "megmentett", többen is vannak a házban. A férfi felépítette a tökéletes bunkert: rengeteg étel, könyvek, filmek, társasjátékok veszik őket körül, és szépen lassan felépítik harmonikusnak tűnő hétköznapjaikat. A lányt azonban nem hagyja nyugodni, hogy vajon igazat mondott-e a férfi, és mi történik valójában a külvilágban? Nos, nem mindig az, amire számítunk.

 

A szoba

Van egy világ az otthonunkon kívül is? Az ötéves Jack számára ez egy teljesen új információ, ugyanis addig egész életét egyetlen szobában élte le. Az édesanyját évekkel azelőtt elrabolta és azóta is fogságban tartja egy férfi, a gyerek is a vele való kapcsolatból születik, és amíg meg nem szöknek, azt hiszi, hogy az egész világ abból az egy szobából áll.

Ha ilyen helyzetben valaki fokozatosan berendezkedik a túlélésre, és a komfortzónája már csak a szoba falaiig tart, akkor onnan kiszabadulni sem egyszerű. Lelki értelemben legalábbis semmiképp. A film a bezártság utáni élet, a külvilághoz való újraalkalmazkodás buktatóit is bemutatja. 

 

Terminál

Sokan rekedtek a koronavírus járvány idején az otthonuktól távol - mondjuk a legkevésbé valószínű, hogy épp egy reptéren. Mert ott élni hónapokig annyira abszurd, hogy az már vicces. Legalábbis a film tele van szórakoztató jelenetekkel. Ugyanakkor egy döbbenetes helyzetet tár elénk: Tom Hanks egy nem létező ország polgáraként landol az Egyesült Államokban. Nem beszél angolul, de megtudja, hogy országában puccs tört ki, haza nem mehet, viszont az USA területére sem léphet be. Hol máshol maradna tehát, mint a reptéren. Méghozzá hónapokra. Ezen idő alatt otthonosan berendezkedik, barátságokat köt, sőt, még dolgozik is. A jövő bizonytalan, de ez a helyzet sem maradhat így örökre. 

 

A számkivetett

A totális magány. Ezzel is nagyon sokaknak kell megküzdeniük mostanság, igaz nem egy lakatlan szigetre csöppenve, hanem otthonuk négy fala között. Éppen húsz éve mutatták be a Tom Hanks főszereplésével készült filmet, melyben egy repülőszerencsétlenséget követően évekre egy Csendes-óceáni szigeten reked. Egyetlen beszélgetőtársa egy Wilson márkájú strandröplabda, akit idővel arccal és személyiséggel ruház fel. Érdekes aktualitása a filmnek, hogy Tom Hanks maga is elkapta a koronavírust, feleségével, Rita Wilsonnal együtt, és erre éppen egy repülőútjukat követően derült fény. Amíg a színész kórházban volt, az ott dolgozóktól kapott is ajándékba egy Wilson labdát.

 

Idétlen időkig

Nem térben, hanem időben szorul be egy viszonylag szűk intervallumba a Bill Murray által alakított figura ebben az alapvetően vidám hangulatú, de azért sokszor drámai húrokat is feszegető 1993-as alkotásban. Az idegesítő és önző tévériporter egy hóvihar miatt egy vidéki forgatási helyszínen ragad. Bár eleve a háta közepére sem kívánta az egész napot, másnap reggel újra ugyanazon a napon ébred fel, és ez így ismétlődik tovább még nagyon sokáig. Szóval ha úgy érezzük, hogy mostanában minden napunk egyforma, és már nem kicsit dühösek vagyunk emiatt, Phil karakterével nem lesz nehéz együtt éreznünk. Hogy mi a szabadulás kulcsa? Ki kell bogoznia a gubancokat az életében, és megragadni a lehetőséget, hogy jóvátegye, amit elrontott. Talán ezt kéne megtanulnia az emberiségnek is krízis idején, ha már időt kapott gondolkodni?

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek