3 évnél régebbi cikk

Fehérvár a legboldogabb város
·Életmódboldogság·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár a legboldogabb város
·Életmódboldogság·Utolsó frissítés: undefined

Elkészült Magyarország boldogságtérképe, amelyből többek között kiderült, hogy Fehérvár a legboldogabb város. A megyében átlagos a boldogságszint.

Az ELTE PPK Pozitív Pszichológia Kutatócsoportja a Bagdi Bella vezette Jobb Veled a Világ Alapítvány támogatásával idén is elkészítette Magyarország boldogságtérképét.

Jobban érzik magukat a magyarok

A magyar lakosság globális jóllét szintje 2019-2020-ban a 2016-2018 közötti időszakban mért értékekkel megegyező, a nők esetében minimális, de statisztikailag nem szignifikáns növekedés mutat. Hasonló stagnálás állapítható meg a mentális egészség és a pszichológiai immunitás szintjét illetően is.

A World Happiness Report 2020-as jelentése szerint Magyarországon nőtt a lakosság boldogság szintje az országok rangsorában a 62. helyről Magyarország előbbre lépett a 53. helyre.

Fehérvár a legboldogabb város

Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Csongrád megyében nőtt a lakosság jóllét szintje. 2019-2020-ban ezek a megyék vezetik a boldogságrangsort. Jelentősen csökkent a jóllétszint Zala, Vas, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Az idén a Veszprém megyében lakók jóllétszint átlaga lett a legmagasabb. A megyék jóllétszint rangsorát változatlanul Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Somogy megye zárja.

A megyeszékhelyek közül a 2019-2020-as adatok alapján Székesfehérvár tekinthető a legboldogabb városnak és Kaposvár áll a rangsor végén.

Nők és a gazdagabbak boldogabbak

A 2019-20-as felmérés is azt mutatja, hogy a nők minden régióban boldogabbnak vallják magukat, és a mentális egészség és a pszichológiai immunitás terén is jobban állnak, mint a férfiak. Ez az összefüggés a 2016-2020 közötti időszakban mért adatok alapján is egyértelmű.

Megerősítette az új felmérés és a 2016-2020 közötti időszakban nyert adatokon végzett elemzés azt is, hogy akik gazdagnak vagy jómódúnak vallják magukat, azok szignifikáns boldogabbak. Ugyancsak szignifikánsan boldogabbak a több gyermeket nevelők, az iskolázottabbak és a házasságban élők.

Vidéken jobb élni

Változás a korábbi eredményekhez képest, hogy a nők esetében az 51-65 évesek míg a férfiaknál a 26-35 évesek jóllét szintje a legmagasabb. A 2016-2020-as időszakban rögzített 15423 válaszoló adatai szerint az iskolai végzettség fokozata szignifikáns együttjárást mutat a globális jóllét, a megküzdő képesség, a mentális egészség és az élettel való elégedettség szintjével. Az új adatok fényében is megerősítést nyert az, hogy a kistelepüléseken élők boldogabbak, mint a városiak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek