3 évnél régebbi cikk

Ilyen most Fehérváron strandolni: megnéztük, milyen korlátozások vannak a vírus miatt
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kovács V. Orsolya
Ilyen most Fehérváron strandolni: megnéztük, milyen korlátozások vannak a vírus miatt

Biztonságos most strandolni Fehérváron? Megnéztük, mi a helyzet.

A sors úgy hozta, hogy a nyitásokat követően az idei nyár első strandolását egy Somogy megyei fürdőben ejtettük meg. Bár a több ezer forintos belépőjegyek megváltásakor erre semmi nem hívta fel előzetesen a figyelmet, a gyerekmedencében a gyerekek nem nyúlhattak hozzá a játékokhoz, nem csúszhattak le a kis csúszdán, a szülők be sem tehették a lábukat a vízbe. (Ez nyilván nem kivitelezhető mondjuk egy egy-két éves totyogóval.)

A játszótér játékai a szemünknek már oly ismerős piros fehér szalaggal betekerve, ott sem nyúlhattunk semmihez.

Az összes többi medencében illetve a büfében gyerekek, felnőttek, minden korosztály szabadon mozoghatott, a nyugágyak szorosan egymás mellé helyezve feküdtek a parton. Tehát kevesebb élmény, nem feltétlenül nagyobb biztonság – ez volt az, amiért a belépőjegyeinkért kaptunk.

Miután ezt tapasztaltunk abban a megyében, ahol az aznapi adatok szerint hivatalosan egy, azaz egy aktív fertőzött volt, még bennünk volt a félsz, hogy vajon érdemes-e megváltani a belépőt a fehérvári strandra, milyen korlátozások közepette élvezhetjük majd ki a lubickolás-napfürdőzés-csúszdázás örömeit.

A bejáratnál a másfél méteres távolságtartásra és a lehetőség szerinti bankkártyás fizetésre való felhíváson kívül más különösebb figyelmeztetésre nem figyeltünk fel.

Azt már korábbról tudtuk, hogy a fűre négyszer négy méteres négyzethálót festettek, ezzel elősegítve a megfelelő távolságtartást.

Bár a mi szemmértékünk azt súgta (nem ellenőriztük), hogy ezek inkább két és fél- három méteres nagyságúak, és elég halványan látszanak, de ha rendszeresen újrafestik őket, akkor is a tudatosság és az odafigyelés segíti majd inkább a távolságtartást. A mi családunk a három nyugágyával például pillanatok alatt belakott egy ilyen négyzetet.

Az öltözők épületében, az értékmegőrző szekrényektől a mosdó felé haladva, véletlenül figyeltem fel az alábbi kiírásra:

Ezek szerint tehát már a bejáratnál kötelező lett volna a kézfertőtlenítés, és a medencébe lépés előtt alaposan meg kellett volna sikálnunk magunkat szappannal. Tudtam meg utólag. (Egyébként egy kérdés: ha tízszer megyek bele a különböző medencékbe, akkor ez minden medencébe lépésre vonatkozik?)

Na, ezeknek a kéréseknek a betartását nagyjából senkitől nem láttam az akkor legfeljebb ötven-százfős strandközönségből. (Másnap reggel újra mentünk a strandra, akkor már a bejáratnál is felfedeztük ugyanezt a feliratot.) Szappanos zuhanyzáshoz pedig legfeljebb a kézmosótól tudott vinni szappant az, aki otthonról nem hozott magával.

Az viszont feltűnt, hogy a biztonsági személyzet lényegesen látványosabban van jelen, odafigyelnek a kérések és előírások betartására, ők figyelmeztettek például arra, hogy a nagyobb gyerekekkel itt sem lehet bemenni a szülőnek a gyerekmedencébe (a picikkel viszont igen!).

A játszóteret, a csúszdákat is lehet használni, és a büfék is nyitva vannak. (Bár a székeket, asztalokat nem nagyon láttam, hogy túl sűrűn letörölgették volna.)

Ami ugyan nem tartozik a járványellenes védekezéshez, de bennünket zavart: a felújítás óta nincs jól látható helyen kitéve óra.

Biztonságos-e tehát a fehérvári strandra menni, így a járvány lecsengésének idején?

Valljuk be, amíg a vírus elvileg bárhol jelen lehet, még ha kisebb valószínűséggel is, teljes biztonságról sehol nem beszélhetünk. Mindenkinek saját döntése, hogy milyen mértékben vállal kockázatot.

Amit tenni lehet, az legfeljebb a fertőzés esélyének csökkenése. Mi vittünk magunkkal fertőtlenítő kendőket, ezzel a mosdót, székeket, asztalokat is le tudtuk törölni használat előtt/után. De összességében a strandon biztonságban érezhettük magunkat, érzékelhető az odafigyelés az elővigyázatossági szabályok betartására, mindez azonban egyáltalán nem megy az élmények rovására.

És mivel úgysem tudhatjuk, mi lesz ősszel, lesz-e tényleg második hullám, legjobb, ha a medencék hullámai között feledkezünk meg kissé az elmúlt hónapok szorongásairól. Szóval fehérváriak, strandolásra fel!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek