3 évnél régebbi cikk

Letették a református óvoda alapkövét
·Oktatásóvoda·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Letették a református óvoda alapkövét
·Oktatásóvoda·Utolsó frissítés: undefined

Szombaton letették a fehérvári Olajfa Református Óvoda új épületének alapkövét. A fejlesztés a Református Egyház Országos Óvodaprogramja keretében valósul meg, és a tervek szerint jövő szeptemberben már 100 gyermeket tud majd fogadni az intézmény. Magyarországon az óvodaépítések több, mint 3000 új férőhelyet hoznak létre.

A Református Egyház a 2018 végén kapott, 30 milliárdos támogatásának köszönhetően csatlakozott az országos óvodaépítési programhoz, amelynek eredményeként az elmúlt 10 évben több, mint 16000 új  férőhely készült. A rendelkezésre álló forrásból az elkövetkező időszakban 47 óvoda épül, 19 intézményt pedig felújítanak. Közelebb lépve ezzel a program céljához, hogy bármely településen élő család korszerű helyre írathassa be gyermekét.

Az alapkő letétele előtt Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke szolgált igével és imádsággal. Hangsúlyozta, milyen fontos az egyházak számára a fiatalok nevelése, amit reménység szerint az Olajfa Óvoda hamarosan megújult körülmények között végezhet. A püspök a 128. zsoltárból olvasott fel, melyben a székesfehérvári intézménynek nevet adó olajfa szerepel, mint hasonlat. 

Az ünnepélyes alkalmon Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár tartott beszédet. Elmondása szerint családi értékeknek megfelelően, a magyarországi egyházak számára  a családok támogatása elsődleges feladat, és ebbe a lépéssorozatba illeszkedik be az óvodák építése.

Szülőként mindenki tudja, hogy gyermekeinkben a legtöbb értéket kisgyermekkorban tudjuk elhelyezni, beléjük táplálni. És nyilvánvalóan egy-egy óvoda, az ott folytatott nevelés ezt segítheti.

Az óvónők a régi épület múltjára emlékezve egy időkapszulába helyeztek különböző képi, írásos emlékeket az oviról, és énekléssel, zenével is készületk a jeles alkalomra. Az ünnepség vendégei közösen tették le az alapkövet.

 A munkálatok alatt sem szünetel a Horvát István utcai óvoda működése, folyamatosan fogadják a gyerekeket. 2021 őszén pedig már 680 négyzetméteres területen, bővített számú férőhellyel várják az ovisokat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek