3 évnél régebbi cikk

Miért tilos fürdeni a fehérvári Bányatóban?
Miért tilos fürdeni a fehérvári Bányatóban?

Sosem volt tanácsos fürdeni az öreghegyi Bányatóban, mégis a század első felében sokan megmártóztak a vizében. Utánajártunk, miért tilos belemenni? De kezdjük az elején!

Demeter Zsófia történész elmondta, hogy az építkezésekhez szükséges követ Fehérváron az Öreghegyen bányászták.

„A mai Bányató elődje a templomháti kőbánya volt. Az 1870-es években kezdték meg nagy mennyiségben az itt található jellegzetes, fehér színű kő kitermelését. A munka egészen addig tartott, amíg 1917-ben egy éjszaka alatt váratlanul a víz elárasztotta a bányát. Másnap a bányászok hiába akarták felvenni a műszakot, nem tudták, mert az egész csilléstül, ásóstul, mindenestül víz alá került.”

Az új hideg vizű tó mélysége a keleti partján elérte a 6-8 métert.

Soha nem volt tanácsos fürdeni benne, mert kiszámíthatatlan a medre és a bányászeszközök ott maradtak a alján. Mégis sokan, főleg nagy kánikulában fürödtek benne.

„Öreghegyet 1895-től szőlőheggyé minősítették. Ez gyakorlatilag állam volt az államban. Itt nem lehetett csak úgy kóricálni pláne szüret idején. Hegymesterek és szőlőcsőszök vigyázták a rendet.”

A 20. század első felében egyre több nyaraló, szőlőhegyi hajlék épült a városrészben. A polgárok sokszor a melegebb hónapokra családostul kiköltöztök. Az egyik legjelentősebb kint lakó Csitáry polgármester volt, aki az emlékirataiban le is írta, hogy tavasztól őszig az Öreghegyen éltek.

"Üdülővonatok indultak akkoriban a Velencei-tóra és a Balatonra is, sokan inkább helyben, a Bányatóra jártak fürdeni. Ez lett a fehérváriak Balatonja, amelynek partján pezsgő társasági élet folyt."

Sok fehérvári gyereket itt tanítottak meg úszni. Voltak, akiket az édesapjuk lökött bele a vízbe, és közben azzal biztatta őket, hogy fenn tudnak maradni. A fiatalok úszásban, vízilabdában mérték össze tudásukat, a bátrabbak a sziklákról ugráltak.

A 20. század második felében valami megváltozott: tilos lett a fürdés. Állítólag azért, mert sok volt a tragédia és az öngyilkosság. Ugyanakkor Demeter Zsófia szerint az is közrejátszhatott, hogy a tó feletti sziklafalban volt a nemzetközi rádióátjátszó állomás. A szocializmusban  - ahogy a Rádiótelepen sem -, úgy itt sem lehetett csak úgy, minden ok nélkül sétálgatni, illetve jelen esetben fürdőzni.

A helyzet azóta sem változott. Most sem szabad fürdeni az öreghegyi Bányatóban.

Sebestyén Mária Fejér megyei rendőrségi szóvivő elmondta, hogy ennek két oka van: egyrészt magántulajdonban van (leszámítva a területen áthaladó utat, mert az önkormányzati); a másik, hogy a bányatavakban a veszélyességük (például a kiszámíthatatlan mederviszonyok, a víztisztaságuk) miatt tiltott a fürdőzés.

Borítókép: Pápai Barna
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek