3 évnél régebbi cikk

Fejér megyében a 81-es úton a leggyakoribb az állatgázolás - mit tegyünk, ha sérült állatot találunk?
·Hírekvadállatok·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Fejér megyében a 81-es úton a leggyakoribb az állatgázolás - mit tegyünk, ha sérült állatot találunk?
·Hírekvadállatok·Utolsó frissítés: undefined

Gyakori látvány az elgázolt vagy sérülten magára hagyott állat a közutakon. Utánajártunk, mit kell tenni, kihez kell fordulni, ha az út szélén sérült állatot vagy tetemet találunk.

Fejér megyében a 81-es úton a leggyakoribb az állatgázolás. Nem is csoda, a fás, szántóföldes területen rengeteg vad él. Sokszor a semmiből bukkannak fel és futnak az autók elé, amiből nagy baj is lehet. De az sem ritka, hogy kistestű háziállatok kerülnek a kerék alá.

Amennyiben az országos úthálózaton állati tetemet észlelnénk, érdemes a közútkezelő ügyeletét azonnal értesíteni.

„A nap 24 órájában ügyeletet tartunk, szakképzett kolléga fogadja a hívást, és a szükséges intézkedéseket megteszi, hiszen állati tetem esetében jogszabályok vonatkoznak annak kezelésére. Az elszállítást szakkivitelező, szakvállalkozó végzi a mi megbízásunkból a jogszabályi előírásoknak megfelelően speciális védőöltözetben és speciális konténeres szállító járművel. A tetem az állati hulladékmegsemmisítő telepre kerül” - mondta el Molnár István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér Megyei Igazgatóságának igazgatója.

Molnár István hozzátette: idén a vadgázolások száma megnőtt a tavalyihoz képest. Fontos tisztában lenni azzal is, hogyha rókát, borzot, őzet, szarvast vagy vaddisznót találnánk az út mentén, a tetem a területileg illetékes vadásztársaság tulajdonát képezi, az elszállításnak pedig költsége is van, ami minden esetben a Magyar Közút Zrt.-ét terheli.

„Minden esetben azt kérjük, hogy a mi ügyeletünkre történjen meg a bejelentés, a vadásztársaságot vagy a vadászati hatóságot pedig mi értesítjük. Egy háziállat elszállítása nagyjából 30 ezer forintba, egy nagyobb testű állat, például vaddisznótetem körülbelül 100 ezer forintba kerül” - emelte ki Molnár István.

Amennyiben maga a járművezető találkozik szerencsétlenül egy állattal, akkor anyagi káros és személyi sérüléses baleset is történhet, ekkor először a 112-es segélyhívó számot, utána pedig a Magyar Közút Fejér megyei igazgatóságát kell értesíteni, a +36 22 819-400-as telefonszámon!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek