2 hónapnál régebbi cikk

Vigyázzunk a mocsári teknősökre Székesfehérváron is!
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/onkelramirez1
Vigyázzunk a mocsári teknősökre Székesfehérváron is!

Hazánk egyetlen őshonos teknőse, a mocsári teknős májustól júliusig rakja le tojásait. Ilyenkor jóval nagyobb területeket járnak be a mocsári teknősök, gyakran áldozatául esve az autóforgalomnak.

A mocsári teknős (Emys orbicularis) elterjedési területe Eurázsia. Ez Magyarország egyetlen őshonos teknősféléje, amely mára viszonylag komoly veszélynek van kitéve a betelepített vörösfülű ékszerteknős agresszív szaporodása következtében. Elsősorban a lassú folyású és álló vizeket kedvelik, így inkább azok közelében számíthatunk rájuk, azonban a májustól júliusig terjedő tojásrakás időszakában a vizektől több száz méteres vagy akár néhány kilométeres távolságban is találkozhatunk velük.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a teknősök számára különösen érzékeny tojásrakási időszakban kéri a lakosságot, vigyázzanak őshonos fajunkra, ha pedig úton átkelő példánnyal találkoznak, segítsék azon történő biztonságos átjutását. A teknősök ugyanis ilyenkor a megszokottnál is nagyobb túrákat tesznek, erről így ír az MME közleménye:

„Habár a teknősök életük nagy részét a vízben vagy annak közelében töltik, a nőstények fészkeiket a szárazföldön, laza talajú, vízelöntéstől védett, magasabban fekvő területekre rakják. Ilyenkor az élő- és a szaporodóhelyek között közlekedő teknősök gyakran kényszerülnek arra, hogy átkeljenek a vonulási útvonalukat kettészelő, az élőhelyeket feldaraboló betonozott és földutakon, ahol az azokon közlekedő autók, kerékpárok, mezőgazdasági járművek sok esetben végzetesek lehetnek számukra. Előfordulhat, hogy a teknősök vonulásuk során kertekbe is betévednek, ahol az ott élő kutyák nehezíthetik meg a dolgukat. Ebben az esetben, ha lehet, a teknőst ne zavarjuk, inkább a kutyá(ka)t zárjuk be egy rövid időre, míg a teknős átkelve a kerten, folytatja útját.”

A mocsári teknősök Székesfehérváron több helyen is előfordulhatnak (Sóstó, Palotavárosi tavak, Csónakázó-tó) de a közeli víztározóknál és a Velencei-tónál is igen gyakran találkozhatunk velük. Az MME kéri a lakosságot, hogy amennyiben bárkinek tudomása van a mocsári teknősök által gyakran használt vagy nagyszámú állat elütésével érintett útszakaszról, jelezze azt a szervezet felé. Ezt a bejelentést, illetve bármely más, hüllővel és kétéltűvel kapcsolatos észlelést az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Program honlapján, vagy ingyenes Android és iOS rendszeren is futó okostelefon alkalmazáson keresztül lehet megtenni.

Ha valaki nem biztos abban, hogy milyen teknősfajjal találkozott,, akkor a meghatározásában segítségére lehet a Kétéltű- és Hüllőhatározó okostelefonos alkalmazás, mely szintén elérhető mind az Android, mind pedig az iOS rendszert használó készülékeken.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek