Előzzük meg a vadkárokat!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Robert Adamson/The Comedy Wildlife Photography Awards 2018
Előzzük meg a vadkárokat!

Az őszi szarvasbőgés, a vadak aktivitása miatt fokozottan megnő a vadkár kockázata az erdőkben és a háztáji ingatlanokon, ami sok földtulajdonosnak, gazdának okoz komoly aggodalmat – hívja fel a figyelmet a VADEX Zrt.

Ősszel több vadbaleset történik a közutakon az év más időszakaihoz képest, ezért érdemes az átlagosnál is óvatosabban, körültekintőbben hajtani.

A szarvasok és vaddisznók jelentős károkat okozhatnak a növényzetben, kertekben és akár az infrastruktúrában is, letapossák, megrágják a növényeket, kitépik a gyökerüket. Ez különösen az őszi szarvasbőgés és a vaddisznók vonulása idején jelent komoly problémát. A károk elkerülése érdekében alapvető fontosságú a megfelelő kerítéstechnológia kiválasztása – hívja fel a figyelmet a VADEX Zrt.

A legelterjedtebb megelőzési eszköz a mechanikus vadháló, amely hatékony védelmet nyújt a nagyobb és kisebb vadak ellen egyaránt az erdők, legelők, földek és lakóingatlanok körül.

A csúszásmentes csomózású fonat akár 20 év garanciával is elérhető, tartós és megbízható megoldást jelent hosszú távon. Az ilyen típusú kerítés különösen ajánlott vadaskertekhez, farmokhoz, illetve autópályák mentén. Fontos, hogy a megfelelő magasságú és szálkiosztású hálót válasszák a gazdák.

Hatékonyan alkalmazhatóak a villanypásztoros rendszerek is, melyek nagy előnye, hogy könnyen telepíthetők és áttelepíthetők, azonban karbantartást és energiaellátást igényelnek. Napelemmel vagy hálózati árammal működtetve kiegészítő védelmet biztosíthatnak a mechanikus kerítések mellett.

A VADEX Mezőföldi Zrt. szakértő csapata együttműködést ajánl a gazdáknak.

Igény szerint segít felmérni a körülményeket és kiválasztani a legjobb megoldást.Információ és segítség az alábbi elérhetőségen kérhető: Pereczes László ágazati igazgató, telefon: + 36 30 939 9061, e-mail: pereczesl@vadex.hu.

A közutakon is fokozottan veszélyes az őszi időszak, ilyenkor ugyanis több vadbaleset történik az átlagosnál.

A leggyakrabban őzeket csapnak el, de sokan ütköznek gímszarvassal, vaddisznóval, dámszarvassal, ritkán muflonnal is. Az elmúlt két évtizedben duplájára nőtt az ilyen balesetek száma a magyar közutakon. Sokat segíthet a megelőzésben, ha az autósok indulás előtt alaposan megtisztítják a szélvédőt, minőségi, jól világító távolsági fényszórót és vadriasztó sípot használnak. Emellett természetesen nélkülözhetetlen a fokozott vezetői figyelem és az óvatos haladás.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek