1 évnél régebbi cikk

Vadriasztó prizmákat telepítettek a Csala és Lovasberény közötti út egy szakaszára
Fehérvár Médiacentrum fotója
Rába Henrietta
Vadriasztó prizmákat telepítettek a Csala és Lovasberény közötti út egy szakaszára

Cél, a vadelütéssel végződő közúti közlekedési balesetek számának csökkentése.

Fejér vármegyében évről évre nagy számban fordulnak elő vadelütéses balesetek. Annak érdekében, hogy ezeket megelőzzék, vadkerítés építése helyett ötkilométeres szakaszon vadriasztó prizmákat helyeztek ki kísérleti jelleggel Csala és Lovasberény között.

"A vadak általában az éjszakai, hajnali órákban mozognak. Amikor a járművek tompított lámpával vagy fényszóróval közlekednek, a fény rávetül erre a prizmára, és az út melletti területre szórja a fényt, amitől a vad megijed, hiszen nem érti, hogy miért kerül az ő szemébe fény, és elkerüli az utakat. Fejér megyében több útszakaszon telepítettük már kedvező tapasztalatokkal, például a Székesfehérvár-Zámoly-Gánt szakaszon, ami nagy részen erdős területen vezet. Itt a prizmák jó hatásfokkal működnek" - mondta el Molnár István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér vármegyei igazgatója.

Molnár István hozzátette, az igazgatóság több mint 1300 km hosszúságú útszakaszt kezel, ezek tíz százaléka vadveszélyes.

"Megnéztük a megyében, hogy hol volt sok vadelütéses baleset, és a 811-es számú főúton, ezen az ötkilométeres szakaszon nagyon sok volt. 2020-ban hét anyagi káros vadelütéses baleset volt, 2021-ben tíz, 2022-ben pedig kilenc baleset volt, abból egy könnyű sérüléssel végződött. Egy segédmotor-kerékpáros ütközött egy dám vaddal" - emelte ki Illés Mihály rendőr alezredes, a Fejér Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára.

Az út szélét jelző oszlopokra 50 méterenként összesen 220 darab vadriasztó prizmát helyeztek ki. Mint Illés Mihály elmondta, máshol is szükség lenne ezekre, ahol vadcsapások vannak. Ha a most telepített szakasz beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor a vármegye más területén is szeretnék használni az optikai kerítést.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek