2 évnél régebbi cikk

Rókák Fehérváron - hagyjuk őket békén vagy vigyük vissza a természetbe?
·Életmódvadállatok·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
facebook.com/katalinerdelyivago
Rókák Fehérváron - hagyjuk őket békén vagy vigyük vissza a természetbe?
·Életmódvadállatok·Utolsó frissítés: undefined

A Balatoni úton és az Ybl Miklós utcában is lencsevégre kaptak rókákat a fehérváriak. Utánajártunk, hogy ilyen esetben mit kell tenni!

Több képet is megosztottak a Szeretem Székesfehérvárt csoportban a Balatoni úton settenkedő rókáról, aki feltehetően a környéken él.

Keresztes Krisztián vadfogó elmondta, hogy a jelenség nem egyedi. Sok-sok évvel ezelőtt azokban a nagyvárosokban, ahol sok a zöld és a hulladék, amely ezeknek a ragadozóknak könnyű táplálékul szolgál, megjelentek a ragadozók többek között rókák, borzok. De arra is akadt példa, hogy a toronyház tetején vándorsólyom rakott fészket.

Kapcsolódó
Jöttek, rágtak, döntöttek - hód bukkant fel a Gaján Székesfehérvárnál

A Palotavárosi tavaktól nem messze helyenként ceruzára rágott és kidöntött fatörzsek jelzik, hogy hód felbukkant fel a Gaján Fehérvár mellett is.

Könnyebb a rókának a városban élni

"Ezek a ragadozók értelmes állatok, amelyek fel tudják mérni, hogy egy ilyen helyen, sokkal kisebb energiabefektetéssel meg tudják teremteni a megélhetéshez és a szaporodáshoz szükséges feltételeket. Jelenleg többek között Salgótarjánban és a Balaton-felvidéken több vaddisznóról tudunk, akik az emberek által lakott területen élnek" mondta a szakember, majd hozzátette, hogy ez természetes folyamat, amihez alkalmazkodnunk kell. Csak a problémás, beteg egyedeket kell eltávolítani.

Hogy miért? Ha nem lövik agyon a rókát, hanem befogják, akkor visszaviszik a természetbe. Ez nem jó két okból sem: egyrészt ezeken a helyeken általában vadgazdálkodás folyik, másrészt mivel a territoriális állatról van szó, nagy eséllyel annak a területnek már van "rókagazdája". Ilyenkor pedig a két állat elkerülhetetlenül összemarja egymást. Ha túl közel engedik el a városhoz, akkor jó eséllyel visszatalál a régi helyére.

Vadak a városban: nincsen egységes törvénykezés

A helyzetet csak tovább bonyolítja, hogy jelenleg fekete lyuk a magyar jogban, hogy a belterületen lévő vadakat kinek kell befogni. A szakértő hozzátette, hogy a vad, akárhol is él, az állam tulajdona, amelynek a vagyonkezelője az adott területen egy vadásztársaság.

Kapcsolódó
Két vadkacsa fürdik a murvás parkolóban Palotavárosban Székesfehérváron

Két önfeledten úszkáló kacsát kaptak lencsevégre a murvás parkolóban keletkezett óriáspocsolyában Székesfehérváron.

"A lakott területek része a vadásztársaságok vadászterületének. Ha mégis betéved véletlen mondjuk egy őz a városba, akkor a vadásztársaság befogja és visszaviszi. De a házak között élő rókánál már nem ilyen egyszerű a helyzet. Nem tudni, kinek kell befogni vagy milyen engedélyekkel lehet mondjuk a számukat gyéríteni? Feltéve, ha egyáltalán lehet..."

Rókát láttam a városban. Mit tegyek?

A vadbefogó szerint a legjobb ilyen esetben tisztességes távolságot tartani. Ha valaki túl közel merészkedik hozzá, akkor veszélyben érezheti az életét és ezért megtámadhatja az embert. Ez a távolság nyílt területen 10-30 méter, de a városban lecsökkenhet 2-5 méterre.

"Ha valaki eteti a rókát, és ezzel magához szoktatja, akkor az állat legyőzi magában a távolságtartási ösztönt. Innentől kezdve kiszámíthatatlan a viselkedése. Bármikor odakaphat. Ha azonban nem akarjuk őket megszelídíteni, és nem megyünk hozzájuk közel, akkor élhetünk egymás mellett."

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek