3 évnél régebbi cikk

Piros foltok, pattanások - a napallergia és a melegkiütés sem kíméli bőrt. Mi a különbség közöttük?
Piros foltok, pattanások - a napallergia és a melegkiütés sem kíméli bőrt. Mi a különbség közöttük?

A napfény és a meleg könnyen megkeserítheti a szabadban töltött időt.

Végre itt a nyár, eljött a felhőtlen napozás ideje. Fontos azonban figyelembe venni, hogy kinek milyen a bőrtípusa, annak megfelelően, mértékkel szabad csak a napon tartózkodni. A napfény és a meleg ugyanis könnyen megkeserítheti a szabadban töltött időt.

Csalánkiütés, piros foltok vagy pattanásos elváltozások - a hőség és a nap egyaránt megviselheti a szervezetünket, akár problémák is jelentkezhetnek a meleg nyári hónapokban.

Ezek közé tartozik például a napallergia és a melegkiütés, melyeket hasonló tüneteik miatt könnyű összekeverni, utóbbit azonban egyszerűen meg lehet előzni.

„A melegkiütés - nevéből adódóan  - zárt, fülledt bőrfelületen, nem szellőző ruhadarabbal eltakart területen alakul ki hőhatásra, a páratartalomra, illetve ennek a nem szellőző területnek a befülledése miatt. A kiütés úgy néz ki, mint a pattanások, de a bőrfelület szárazon és tisztán tartása, szellőztetése, egy kellemes, jó viseletű vászon ruha viselése ezt a problémát meg tudja előzni” -  emelte ki Farkas Zoltán háziorvos.

Ha a kiütéses tünet a napfénynek kitett helyeken jelentkezik, akkor már napallergiáról beszélünk.

Ekkor rövid fényhatást követően órák vagy akár egy-két napon belül apró, tűszúrásnyi kiütések jelennek meg a leggyakrabban a fénynek kitett részeken, de valódi allergia esetén, az egész testen. A szakember szerint érdemes felkészülnie annak, aki tudja magáról, hogy ilyen jellegű allergiája van: a vény nélkül kapható tabletták alkalmasak a segítségre, és a bőr védelme is nagyon fontos.

"A bőrreakció olyan, mintha leégett volna a páciens, de ehhez nem kell olyan sokat a napon lenni. Általában nagyon kellemetlen, viszkető, forróság érzéssel jár. Nagyon fontos, hogy akinek ilyen problémája van, a bőrfelületeket mindenképpen védje UV szűrős és hidratáló naptejekkel" - hívta fel a figyelmet Farkas Zoltán.

Ugyanakkor az egészséges D-vitamin-ellátottsághoz és az ideális napbarnított szín megszerzéséhez nem kell órákat a napon tölteni. Farkas Zoltán szerint negyed óra - húsz perc napozás reggel 8 és délelőtt 11 óra között, valamint délután 3 és este 6 óra között bőven elegendő. A bőrt érdemes hidratálni a barnulást követően, ugyanis a napfénynek kitett bőr víztartalma lecsökken.

És ne feledjük: a nyári meleg napokon fontos figyelni a megfelelő folyadékpótlásra is!

Borítókép: pixabay.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek