3 évnél régebbi cikk

Parlagfű: közepes-magas tartományban várható a pollenkoncentráció Fejér megyében
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels.com
Parlagfű: közepes-magas tartományban várható a pollenkoncentráció Fejér megyében

Az allergiások csökkentsék a szabadban eltöltött időt - javasolja dr. Krisztián Erika megyei tisztifőorvos.

Az allergia fogalma 1906-ra nyúlik vissza, amikor Clemens von Pirquet, bécsi gyermekorvos néhány betegénél ártalmatlan környezeti összetevőkkel, például háziporral, pollenekkel és egyes élelmiszerekkel szemben túlérzékenységi reakciót tapasztalt.

A pollenszezonhoz kötött allergiás nátha időszaka már márciusban megkezdődik a mogyoró, az éger, a juhar, a nyár és a fűzfa virágzásával. Egészen a nyár elejéig folytatódik ezek sora, kiegészülve a fűfélék, a rozs, a búza és egyéb növények pollenszórásával. A legmagasabb allergenitása a pázsitfűféléknek, az üröm- és parlagfűnek van. Ez utóbbi augusztus-szeptember hónapokban tombol.

Dr. Krisztián Erika a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályvezetője elmondta, hogy közepes - magas tartományban várható a parlagfű virágporának koncentrációja az elkövetkezendő napokban országosan, így Fejér megyében is.

„A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően magas szintet érhet el. Az üröm virágporának mennyisége országosan közepes, helyenként magas. A pázsitfűféléké és a libatopféléké alacsony, esetenként közepes, az útifűé illetve a lóromé jellemzően alacsony szintű. A kevésbé jelentős allergének közül a kenderfélék virágporának koncentrációja elérheti a közepes, helyenként a magas szintet.”

A megyei tisztifőorvos hozzátette, előfordulhat a levegőben egy-egy szem a ciprus- és tiszafafélék, a hárs valamint a fenyőfélék pollenjéből is. A kültéri allergén gombák spóraszáma több helyen elérheti a magas-nagyon magas szintet.

A pollenszemek miatt az allergiás tünetek felerősödhetnek, ezért a szakember javasolja a terápiás megelőzés megkezdését: magas pollenkoncentráció esetén minimalizálni kell a szabadban eltöltött időt. Különösen a hosszú hajúaknak ajánlott a gyakoribb hajmosás.

Az allergiás tünetek egyéntől függően változnak. Sok allergiás beteg tapasztalta már, hogy tünetei szezononként eltérő erősséggel jelentkeznek. A szakorvos mindig az adott állapotnak megfelelően módosítja a szükséges gyógykezelést, egyénre szabottan választja meg a tünetek csillapítására leginkább alkalmas szereket és állítja be a megfelelő dózist.

Dr. Krisztián Erika felhívta a figyelmet arra, hogy a parlagfű virágpor koncentrációjának csökkentése érdekében lényeges az elhanyagolt, gondozatlan területek felderítése, felszámolása, a rendszeres gyomirtás.

Az előző évekhez hasonlóan idén is működik a pollencsapda a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház II. számú Járóbeteg Szakrendelő (8000 Székesfehérvár, Hunyadi u. 2.) épületének tetején, kb. 15 m magasságban. A méréseket rendszeresen értékeli a Nemzeti Népegészségügyi Központ Környezetegészségügyi Laboratóriumi Osztálya.

Naponta frissülő pollen előrejelzés az alábbi linken elérhető.

Az allergiás teher csökkentése érdekében az Aerobiológiai Hálózat által monitorozott növényfajokra vonatkozó, naponta frissülő pollenkoncentráció előrejelzés ezen az oldalon áll rendelkezésre.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek