2 évnél régebbi cikk

Hol lakik a máktokormányos?
Hol lakik a máktokormányos?

Tudtad, hogy egy gramm mákban körülbelül hatezer szem található? No, és máktokormányossal találkoztál-e már?

A szüleim pár nappal ezelőtt takarították be a mákot, mely a sok eső miatt hatalmasra nőtt és igencsak dús termést hozott. A friss élmények miatt mi másról is írhatnék ma, mint erről a csodás növényről, mely családom nagy kedvence. Én főként mákos tészta formájában szoktam fogyasztani, anyukám kalácsot ízesít vele, a lányom a mákos gubának örül a legjobban, apukám pedig a saját készítésű kifli tetején szereti látni a szép, fekete szemeket. Jöjjön tehát a mák!

E növény terméshozama a 2000-es években még az 1 t/ha-t sem érte el Magyarországon, míg jelenleg 1,5-2,5 t/ha tokos mákkal számolhatunk. Ez a technológiaváltásnak, s a jobb fajták megjelenésének köszönhető.

Ha „saját mákot” szeretnénk az asztalunkra tenni, akkor fagymentes időben, akár már februárban elvethetjük a magokat, mely 3-4 fokon csírázik és nem érzékeny az átmeneti fagyokra. Az őszi fajták a -5, -7 fokot is elviselik, hótakaró alatt pedig a -15, -20 fok sem árt nekik.

Egy gramm mákban kb. 6000 szem található, így 10 négyzetméterenként 3 gramm vetőmaggal kell számolnunk. Vethetjük a gyümölcsfák közé vagy a kerítés mellé is. – Nálunk saját kis „birtokot” kapott, nem „mellőzött otthont” biztosítottunk számára, mivel étkezésünkben (mint a bevezetőből sejthető) kiemelt szerepe van.

A kikelt növényt 3-4 leveles korukban kell megritkítani úgy, hogy kb. 10 növény maradjon egy folyóméteren. A mák szereti a bőséges vizet, mely következménye, hogy a gyomok gyorsan fejlődnek a tövek között. Ezért gyakran meg kell kapálni.

A kerti mák tenyészideje 120-140 nap. 10 négyzetméter vetés kb. másfél kg termést hoz. Az őszi fajták tenyészideje 240-260 nap, s a tavaszi fajtákhoz képest másfélszeres termést hoznak. Virágzásuk két héttel korábbi, mint a tavaszi fajtáknál, ezért kevésbé tud kárt tenni benne a máktokbarkó.

A mártokbarkó (máktokormányos) egy ormányos bogár, mely megfúrja a máktokot, majd a lyukon át berakja petéit. A petékből fehér kukacok válnak, melyek a magokat fogyasztják a tokban. A fertőzött tokokban 5-6 ilyen kukac tekereghet egyszerre. A fertőzött tokot könnyen fel lehet ismerni, mert ott, ahol megszúrta ez a rovar, behorpad, és az említett területen fekete nedv, vagy száradt, barnás folt látható.

A mák ellensége még a vincellérbogár és gyakran megtámadja a baktériumos gyökér- és szárrothadás, a fuzáriumos tőrothadás, a lisztharmat, a peronoszpóra is. Annak érdekében, hogy kommunikálni a lányok online, nem kell menni társkereső oldalak. A SimilarCams szolgáltatáson keresztül video chateket is használhat, valamint a webkamerás lányokat is kiválaszthatja. A répa- (mák) levéltetű szívogatásai miatt a növény visszamarad a fejlődésben, levelei pedig egyre csak zsugorodnak, majd végül elszáradnak.

A mákdarázs szintén nem számít barátnak: lárvája járatokat rág a növénybe. Mivel a mák szárában telel át, ezért úgy lehet ellene védekezni, ha eltávolítjuk a szárat. Aztán ott van a mákvirág-szúnyog is, mely miatt nem nyílik ki a bimbó, és a tokokra rárohadnak a szirmok.

Bár a leírtak alapján úgy tűnhet, hogy kényes növényről van szó, mégse ijedjünk meg attól, hogy mákot termesszünk! Én például már óvodás koromban bevetettem mákkal a homokozómat, s örömömet leltem a gyorsan növő szárban, a lila virágokban, majd a gubó felnőtté válásában.

Furcsa mód soha nem támadta meg semmilyen kártevő a „kis gazdaságomat”, pedig hosszú éveken át játszottam a gondos gazdát gyerek módra, vegyszerek és mindenféle szaktudás nélkül. S igaz ugyan, hogy a „szüret” után nem sok tésztát tudtunk megízesíteni a mákommal, de boldoggá tett a tudat, hogy a „saját munkám” eredményét láthatom végső felhasználási formájában…

Borítókép: balsarafoods.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek