4 évnél régebbi cikk

Több száz harcos küzdött Felsőtárkányban
Több száz harcos küzdött Felsőtárkányban

Idén is Felsőtárkányban tartották az országos Zen Bu Kan Kempo edzőtábort, melyen a Székesfehérvári Kempo SE és a Sárosdi Kempo SE kempokái és mesterei is részt vettek. A találkozón edzést tartott Borics Ádám is, aki profi ketrecharcosként, Amerikában harcol évek óta a Bellator MMA tagjaként.

Az első féléves kempo-versenyszezont minden évben a központi edzőtábor zárja le, melyet hagyományosan Felsőtárkányban rendeznek meg. E program minden kempos számára kiemelt fontossággal bír. A Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportági Szövetség táborába az ország minden részéből érkeztek most is harcosok. Mintegy négyszázan vettek részt a hétfőtől péntekig tartó programokon. A Székesfehérvári Kempo SE 29 fővel képviselte magát.

Naponta három edzés várta a sportolókat.” – tudtuk meg Polgár Tamástól, a fehérvári klub edzőjétől – „A korosztályok és övszintek szerinti csoportbontásban tartott tréningeken küzdelmi, tradicionális, valamint állóképesség területen fejleszthették magukat a harcosok. A programot a hagyományoknak megfelelően danvizsa küzdelmek és a danvizsga törések zárták. A különböző dan fokozatra vizsgázóknak az edzőtáborban egy héten át tartott a szellemi és a fizikai próbatétel, mely során bizonyítaniuk kellett, hogy érdemesek a következő övfokozat elérésére.”

A táborban edzést tartott Borics Ádám is, aki már több éve Amerikában edz profi ketrecharcosként a Bellator MMA szervezethez szerződve. Ádám legutóbb a Madison Square Gardenben győzedelmeskedett egy látványos felugró térdrúgással.

Ádi remek bevezető edzést tartott az MMA világába.” – mesélte a tábor egyik résztvevője, Burián Bendegúz – „Nagyon örültem neki, hogy tőle tanulhatok. Tőle, aki júniusban MMA szabályrendszerben versenyzett a Madison Square gardenben első magyarként!”

A csőszi fiatalember elmondta, hogy a találkozón az első edzés reggel 7:15-kor kezdődött futással vagy erősítéssel. Ezeket a programokat különböző „játékokkal” színesítették. A második edzés 10:30-kor indult technikai vagy küzdelmi elemekkel – ahogyan a délutáni is. Aki a tábor végén vizsgázott, annak még egy vizsgafelkészítőn is részt kellett vennie. Az utolsó nap reggelén Koncz Viktória tartott aerobik-ot.

„Ez az, amit mindenki vár a táborban évek óta. Ilyenkor már mindenki fáradt, fáj mindene és ez az edzés felfrissít.” – mesélte Bendegúz – „Én személy szerint nagyon elfáradtam a találkozón. Most nem úgy mentem oda, mint eddig, nem csak táborozóként, hanem edzői minőségben is. Sok gyereket vittünk, akikre figyelni is kellett. Én idén nem vizsgáztam. A következő övfokozatom a fekete öv lesz, amire 2021-ben szeretnék vizsgázni testvéremmel, Burián Bencével."

A székesfehérvári Koza Márk szintén nem számított újoncnak a találkozón.

„Idén ez volt a nyolcadik táborom és a hetedik alkalommal töltöttem el egy szuperintenzív hetet Felsőtárkányban.” – mesélte – „Idén már a felnőttekkel, méghozzá a barna és fekete övesekkel edzhettem együtt, ami hihetetlenül jó érzés volt. A küzdelmi edzések után általában már nem kellett noszogatni, hogy aludjak. A hét általában úgy épül fel, hogy hétfőn van egy összevont tábornyitó edzés, ami mindig kesztyűs küzdelemmel zárul. Péntekig bezárólag három edzésen vesznek részt a kemposok, amelyek futó, erősítő, technikai edzések is lehetnek. Az utolsó két nap (MMA, birkózás) engem most nagyon lefárasztott. A szombati napon a vizsgázóké a terep. Az egész napos, rendkívül megterhelő vizsga után hagyományosan délután jön az a levezető bunyó, ez a vizes küzdelem. Ez nekem 22 menet volt. A fekete övre vizsgázóknál 40 a követelmény. A vizsgát vérző orral és füllel fejeztem be, de hihetetlenül jó érzés volt, amikor átvettem az oklevelet az új fokozatomról.”

Márk szintén kiemelte Borics Ádám edzését. Mint mondta: Magyarország legnagyobb MMA tehetsége a kiváló technikák mellett nagyon motiváló történeteket osztott meg a közönséggel. A fehérvári sportoló az edzőtábor után – szinte egyből - angol felsőfokú nyelvvizsgára ment, így a nyara eddig a sport és a nyelvtanulás körül forgott, és ezután sem lesz másként.

Mivel célja, hogy ismét bekerüljön a portugáliai VB-re utazó keretbe, így már most a szezon versenyeire koncentrál.

„A portugál VB-t megelőzi még az itthon megrendezésre kerülő UWSKF világbajnokság, amin szeretném felvenni a versenyt a nemzetközileg is erős, birkózó irányultságú versenyzőkkel. Az ügy érdekében birkózó edzésekre is eljárok, illetve a box és a brazil jiu jitsu is vissza fog térni az edzéstervembe.” – árulta el.

A Sárosdi Kempo SE szakosztályaiból 31-en vettek részt a felsőtárkányi táboron. Sárosdról és Seregélyesről Koncz Gábor és Kordás István tanítványai, Abáról Kugler András kempokái, Nagylókról pedig Koncz Viki és Denkó Eszter harcosai.

Az idei edzőtábort is nagyon élveztem.” – mesélte Tóth Daniella, aki Burián Bendegúzzal és Koza Márkkal együtt harcolta végig idén is a találkozót, valamint a portugáliai VB-t – „A világbajnokság után ezt vártam a legjobban, ez a nyár legjobb hete. Ilyenkor tele vagyok adrenalinnal. Úgy indultam neki, hogy a hét végén szeretnék levizsgázni barna övre. A hét közepén úgy éreztem, hogy nem vagyok eléggé felkészülve erre technikailag. Ezt viszont megcáfolták a vizsgán, és meg is jegyezték, hogy nagyon szépen csinálom a dobásokat, amit nem igazán tartok az erősségeimnek. A vizsga végén következtek a küzdelmek. 22 menet küzdelmet követelt a vizsgaanyagom. Meglepődtem magamon, mert nem hittem, hogy ennyire jól fogom bírni."

A Sárosdi Kempo SE szakosztályaiból sikeres övvizsgát tettek:
Tóth Daniella 3kyu
Bereck Szonja 4kyu
Görbe Szófia 7kyu
Virág Benjámin 4kyu
Denkò Eszter 3kyu
Virág Nóra 7kyu
Hanák Viktória 10kyu
Vígh Izabella 7kyu
Horváth Kata 7kyu
Horváth Nóra 7kyu
Pinke Lilla 6kyu
Rauf Ella Zorka 4kyu
Kelemen Kitti 11kyu
Szatmári Szabolcs 9kyu
Kordás Máté 10kyu
Kelemen Kristóf 9kyu
Horváth János 11kyu
Freilics Győző 8kyu

Koncz Gábortól megtudtuk, hogy az edzések nyár további részében sem maradnak el: összevontan Sárosdon és Abán lesznek.

Borítókép: Koza Márk Facebook-oldala
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek