3 évnél régebbi cikk

Erős pozícióban Fejér megye Magyarország új futballtérképén
Fehérvár Médiacentrum fotója
google.com/maps
Erős pozícióban Fejér megye Magyarország új futballtérképén

A hétvégén az NB II és az NB III küzdelmeivel elstartol a 2020/2021-es futballidény, ennek kapcsán megmutatjuk Magyarország futballtérképét, amely az NB I, valamint a második és harmadik vonal csapatait gyűjti össze.

Egy esztendeje már elkészítette ezt a bizonyos térképet hazánk egyetlen sportnapilapja, most pedig elérhető a frissített változat, amely a 2020/2021-es szezon csapatait gyűjti össze. A földrajzi elhelyezkedés alapján összeállított térkép az NB I, az NB II és az NB III csapatait "teszi térképre", ráadásul sok érdekességgel is szolgál.

A legtöbb klubot továbbra is a főváros adja, Budapestnek jelenleg 16 olyan csapata van, amely a három legmagasabb osztály valamelyikén játszik. Az élvonalban öt (Budafok, Honvéd, Ferencváros, MTK, Újpest), az NB II-ben kettő (Soroksár, Vasas) játszik, míg az NB III-ban további kilenc klub képviseli a fővárost. Egy esztendeje még csak 14 budapesti egyesület szerepelt a listán.

Szintén nőtt a Fejér megyét képviselő klubok száma. Megyénk egy esztendeje még csak nyolc klubot adott, a most kezdődő szezonban ez a szám kilencre nőtt, a Gárdony ugyanis kivívta az NB III-ban szereplés jogát. Szintén a harmadosztályban vitézkedik majd a Bicske, az Iváncsa, a Dunaújváros, valamint a MOL Fehérvár és a Puskás Akadémia második csapata. Egy osztállyal feljebb, az NB II-ben az Aqvital FC Csákvárt találjuk, míg az élvonalban továbbra is a MOL Fehérvár FC és a Puskás Akadémia képviseli megyénket.

Fejér a maga kilenc klubjával holtversenyben a második a főváros mögött, megyénk mellett még Borsod-Abaúj-Zemplén büszkélkedhet kilenc klubbal a három legmagasabb osztályban. Az élbolyhoz tartozik még Pest megye nyolc klubbal. Érdekesség, hogy Budapest, Fejér, Borsod és Pest adja az első három osztály csapatainak csaknem felét, 42 klubot.

A mellékelt térképen az NB I-es csapatok pirossal, az NB II-esek zölddel, az NB III-asok a kék három árnyalatában szerepelnek. A bal felső sarokba kattintva előugrik a csapatok listája, itt a három réteg megjelenítése (NB I, NB II, NB III) ki- és bekapcsolható. A jobb felső sarokba kattintva a teljes képernyős üzemmódot lehet bekapcsolni.

A lista végén Vas megyét találjuk, ahonnan mindössze egy klub szerepel a három osztályban, a veretes múlttal rendelkező Haladás az NB II-es mezőny tagja. Mindössze két klubot delegál a listára Bács-Kiskun és Nógrád, ráadásul mindkét megyében az NB III jelenti a legmagasabb osztályt.

Ha csak az NB I-es, vagyis a hazai futball legmagasabb osztályát nézzük, akkor Budapest 5, Fejér és Borsod-Abaúj-Zemplén 2-2, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Zala megye pedig 1-1 élvonalbeli klubbal büszkélkedhet.

Ha a városokat nézzük, akkor Budapest után Debrecen és Győr büszkélkedhet a legtöbb klubbal, egyaránt hárommal. Székesfehérvárt továbbra is kettő együttes képviseli, a MOL Fehérvár FC az élvonalban, a klub második csapata az NB III-ban szerepel. Korábban többször is előfordult, hogy városunkat kettő gárda is képviselte a legmagasabb osztályban, egykoron a MÁV Előre SC, majd később a Gázszer vitézkedett a legmagasabb osztályban.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek