4 évnél régebbi cikk

Elkészült Magyarország futballtérképe
Fehérvár Médiacentrum fotójaElkészült Magyarország futballtérképe

Minden osztályban megkezdődött a 2019/2020-as labdarúgó idény, a kieső-feljutó csapatokkal pedig elkészült Magyarország frissített focitérképe, amely a három legmagasabb osztály csapatait mutatja be.

A nemzetisport.hu készítette el a speciális térképet, amely a három legmagasabb osztály, vagyis az NBI, az NBII és az NBII csapatait mutatja be földrajzi elhelyezkedésük alapján. A lista számos érdekességet megmutat, így azt, mely megye vagy város mennyi csapatot ad a legmagasabb osztályokba.

Az országos bajnokságokba Budapest adja a legtöbb csapatot, szám szerint 14-et. Pest megye a második 9 csapattal, míg a harmadik helyen Fejér és Borsod-Abaúj-Zemplén áll 8-8 együttessel. Megyénket az NBI-ben a MOL Fehérvár FC és a Puskás Akadémia, az NBII-ben az Aqvital FC Csákvár, míg az NBIII-ban a Puskás Akadémia II, a ML Fehérvár FC II, az Iváncsa KSE, a Dunaújváros és a Bicskei TC képviseli.

A mellékelt térképen az NB I-es csapatok pirossal, az NB II-esek zölddel, az NB III-asok a kék három árnyalatában szerepelnek. A bal felső sarokba kattintva előugrik a csapatok listája, itt a három réteg megjelenítése (NB I, NB II, NB III) ki- és bekapcsolható. A jobb felső sarokba kattintva a teljes képernyős üzemmód kapcsolható be.

Mint látható, a Puskás és a Vidi második csapata is országos bajnokságban szerepel, Fejér megye két klubja mellett csupán a Honvéd, a DVSC és a DVTK mondhatja el magáról, hogy két csapata is a nemzeti bajnokságban szerepel. Az élvonalbeli pontvadászatba Budapest három, Fejér és Borsod-Abaúj-Zemplén pedig két klubot delegál, egy-egy NB I-es csapata van Hajdú-Bihar, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Zala és Tolna megyének.  

Ami a városokat illeti, természetesen Budapest vezet a maga 14 klubjával, míg a második helyen Győr és Debrecen található 3-3 egyesülettel. A városok listáján Székesfehérvár 2 csapattal szerepel, természetesen a MOL Fehérvár FC első és második együttesének köszönhetően. Nem volt ez mindig így, gondoljunk csak bele, a MÁV Előre SC 1977 és 1980 között az NBI-ben szerepelt, akkoriban a Videotonnal együtt két fehérvári klub is a legmagasabb osztály tagja volt. Később a Gázszser FC is eljutott a legmagasabb szintre, míg az Ikarus-Maroshegy évekig az NB II-ben vitézkedett.

A 2019/2020-as szezon országos bajnokságaiban szereplő csapatainak megyei lebontását ide kattintva nézhetitek meg.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek