Tippek, hogy mindennek meglegyen a helye a lakásban
Fehérvár Médiacentrum fotója
shutterstock/Kostikova Natalia
Tippek, hogy mindennek meglegyen a helye a lakásban

Biztosan mindannyiunkkal előfordult már, hogy az indulás előtti percekben még a kocsikulcs, a szemüvegünk vagy a kedvenc kabátunk után kellett kutatnunk.

Frusztráló érzés, amikor nem találunk valamit saját otthonunkban: ilyenkor megfogadjuk, hogy legközelebb biztosan jobban odafigyelünk, de ha nincs meg mindennek a maga helye, sosem jutunk előrébb. Ahhoz, hogy dolgaink mindig kéznél legyenek, csak egy kis szervezésre és odafigyelésre van szükség, a cél elérése tehát nem lehetetlen: az alábbiakban megmutatjuk, hogyan. 

Dobjuk ki azt, ami felesleges

Ahhoz, hogy rendet tarthassunk, elengedhetetlen, hogy néha megszabaduljunk az összegyűjtött, de feleslegessé vált apróságoktól, használaton kívüli tárgyaktól. Vegyük például a ruhákat. Mindannyiunk szekrényében lapul néhány, évek óta fel nem vett darab, akár azért, mert már kiment a divatból, esetleg mert már nem jó a méret. Ilyenkor a kifogások száma végtelen, de ha egy ruhát legalább 1-2 éve nem viseltünk, akár meg is szabadulhatunk tőle. Ezeket a holmikat eladhatjuk vagy eladományozhatjuk, de tartogatni biztosan nem érdemes őket, hiszen rengeteg helyet foglalnak el feleslegesen.   

Gyakran előfordul az is, hogy a régi telefont, tévét, esetleg évtizedek óta nem használt DVD lejátszót is a szekrény mélyén őrizgetjük. Egy még működőképes, tartalék mobil persze bármikor jól jöhet, de a többi leselejtezett eszközt adjuk el alkatrésznek, vagy keressünk egy rászoruló családot, hiszen nekik ez is nagy segítség lehet. Szanáljuk ki a nem használt konyhai eszközöket, a felesleges régi számlákat, dokumentumokat vagy füzeteket és meglátjuk, hogy sokkal könnyebb lesz helyet találni a tényleg fontos dolgoknak. 

Rendszerezzünk szobánként

A legtöbb tárgyat, eszközt rendszerint ugyanabban a helyiségben használjuk, így ha lehetséges, érdemes mindennek ott helyet találni, ahol a leginkább szükség van rá. Válasszunk ki tehát egy szobát, szabaduljunk meg a fentiek szerint a felesleges holmitól, majd kezdjünk el minden másnak végleges helyet találni.

Konyha

Talán itt lesz a legkönnyebb dolgunk, hiszen a konyhában elsősorban a főzéshez és az étkezéshez szükséges eszközöket tároljuk. Kezdjük azzal, hogy mindent kipakolunk a szekrényekből, így lehetőségünk lesz újra átgondolni, hogy mit szeretnénk elhelyezni. Rendszerezzünk valamilyen tematika szerint: az egyik polc legyen a lábasoké és serpenyőké, a másik a műanyag tárolóedényeké, a harmadik az elektronikus eszközöké és így tovább; ha így teszünk, többé nem kell folyton az ajtókat nyitogatni egy újabb edény után kutatva. 

Ma már számos kreatív és dekoratív tárolóeszközt vásárolhatunk: keressünk például üveg fűszertartókat, így a megbontott zacskók kaotikus rendetlenségéből percek alatt varázsolhatunk egy különleges fűszeres szekrényt vagy fiókot. Járjunk el ugyanígy a száraz hozzávalókkal: tegyük különböző dobozokba a tésztákat, a rizst, a zabpelyhet vagy bármit, amit gyakran fogyasztunk. Így levegő sem éri őket, ezért tovább elállnak, de nem utolsó szempont az sem, hogy készletünk kellemesebb látványt nyújt, ha pedig felcímkéztük az üvegeket, mindent azonnal megtalálunk majd. 

Ha már egyszer belekezdtünk a munkába, ez jó alkalom lehet a hűtőszekrény kitakarítására és rendszerezésére is. 

Fürdőszoba

Sok lakásban a fürdőszoba az egyik legkisebb helyiség, ezért itt gyakran van szükség egy kis kreativitásra a megfelelő tárolóhelyek megtalálásához. A jó hír az, hogy rengeteg lehetőségünk van, csak azt kell eldöntenünk, hogy milyen stílus és elrendezés tetszik nekünk. Ha a minimalizmus hívei vagyunk, vásároljunk ajtókkal felszerelt fürdőszoba szekrényeket: ide bepakolhatjuk a tusfürdőket, testápolókat, sminkeszközöket, takarítószereket és minden mást, amire csak szükségünk lehet. 

Úgy is dönthetünk, hogy inkább nyitott polcokon tároljuk a dolgainkat: ekkor jó ötlet lehet beszerezni néhány dekoratív díszdobozt vagy kosarat, melyekben az apróbb tárgyak kaphatnak helyet, de az összehajtogatott tiszta törölközők is remekül mutatnak itt. Természetesen figyeljünk arra, hogy a vásárolt fürdőszoba szekrények passzoljanak a helyiség stílusához, így nemcsak praktikus, de látványos megoldásokat is létrehozhatunk.

Nappali

Ez a helyiség a lakás központja; sok időt töltünk itt, ezért valószínűleg több tárolóhelyre is lesz szükségünk. A nappaliban fontos a funkcionalitás, ezért érdemes abból kiindulni, hogy milyen tevékenységet hol végzünk. A könyveket, könyvjelzőket tároljuk az olvasósarokban, a távirányítókat a kanapé közelében, a tollakat, papírokat pedig az íróasztalnál. 

Keressünk ügyes megoldásokat, például multifunkciós bútorokat: válasszunk fiókokkal ellátott dohányzóasztalt, tárolóként is használható lábtartót, de a kanapé ágyneműtartója is jó rejtekhelye lehet az extra díszpárnáknak és takaróknak. Ha kicsi a szoba, próbáljuk meg nem telezsúfolni masszív szekrényekkel, hiszen ezekkel csak összenyomjuk a teret.

Hálószoba

Mivel ezt a szobát általában csak alvásra használjuk, jó ötlet lehet ide telepíteni a nagyobb helyet foglaló gardróbot, valamint néhány fiókos szekrényt. Itt helyet kaphatnak a szezonon kívüli ruhák, a tiszta törölközők és konyharuhák, de a ritkán használt dolgainkat, például a sportfelszereléseket is tárolhatjuk a szekrényekben.

Próbáljuk fenntartani a rendet

Ha minden tárgynak megvan a maga helye, nincs más tennivalónk, mint azt minden alkalommal oda visszatenni. Ez egyszerűen hangzik, de aki egy kicsit is rendetlen az tudja, hogy nagyon könnyen kicsúszhatnak a dolgok a kezeink közül. Próbáljunk kialakítani egy tartható rutint: válasszunk ki egy időpontot, amikor minden nap rászánunk 10 percet arra, hogy az aznap használt dolgokat a helyére tesszük. Ha ehhez egyszer hozzászokunk, meglátjuk, hogy többé nem kell majd az elhagyott dolgaink miatt aggódnunk.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek