2 évnél régebbi cikk

Hozzunk nyarat a télbe! - Trópusi tippek a lakásba
·Stíluslakberendezés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/FrankeinsteinsMobster
Hozzunk nyarat a télbe! - Trópusi tippek a lakásba
·Stíluslakberendezés·Utolsó frissítés: undefined

Itt a szürke, hideg tél, kevesek lelke bírja ezt elviselni. De változtathatunk az egyhangúságon, ha a saját környezetünket nyáriasítjuk, és ezzel felmelegítjük szívünket is a téli álomból. Nem kell nagy dolgokra gondolni, néhány egyszerű kiegészítő ide, egy kis szín oda, és máris minden napfényesebb.

1. Vidám, melengető színek

Régóta tudjuk, hogy a különböző színeknek különböző hatásuk van ránk. A fehér például a tisztaságot, ártatlanságot jelképezi, és nyugtatólag hat az idegekre. Míg a piros intenzíven hat az érzelmekre, energiával és magabiztossággal tölt fel. Ha azt szeretnénk, hogy nyári vidámság vegyen minket körül, akkor sárga, narancssárga és zöld lesz a mi színünk. A sárga depresszióűző, vidámságot és jó hangulatot ébreszt. Nem szabad azonban túl nagy mennyiségben használni, például kifesteni vele egy egész szobát mert frusztráló hatású lehet. A narancs egyértelműen a déli meleg tájakat idézi, a napsütés és a forró vérű délutánok színe. Bátran használjuk egy egész falfelületen, mindig jó hangulatunk lesz tőle. A zöld köztudottan a nyugalom színe, stresszoldó hatású és könnyíti a relaxációt. A természet színe is egyben, ezért kiváló kiegészítése egy natúr bútorokkal berendezett térnek. Igazi nyugalom szigete.

2. Távoli tájakat a falra

Ha már a színekkel megteremtettük a hangulatot, ne féljünk konkrét dolgokra is szert tenni. Vagyis tegyünk a lakásba néhány távoli, vágyott trópusi táj által ihletett képet, kiegészítőt.

Remek választás egy vászonkép, ami vakkeretében jól mutat a modern környezetben. Kereshetünk egy idilli tengerpartról képet, vagy egy egzotikus kis utcácskáról, de akár egy világtérkép is meghozza a hangulatot. Akár be is jelölgethetjük rajta a helyeket, ahol már jártunk.

Válasszunk hozzá néhány kiegészítőt, fa szobrocskákat, bambusz tálakat, egzotikus maszkot.

Távoli tájakat a falra

pixabay.com/athree23

3. Bútorok a nagyvilágból

Nem elég csak a falakat díszíteni a teljes hangulathoz, a többi dolognak is passzolnia kell, hogy a lakásunkba belépve egy téli, sötét délutánon rögtön kellemesen felmelegedjünk.

Szerencsére manapság újra virágkorukat élik a rattan bútorok. Ez a Délkelet-Ázsiában őshonos, növényből készült, csodálatosan természetes bútortípus már a 17. században divat lett Európában. Tulajdonképpen azóta szinte töretlen népszerűségnek örvend. Érdekes dolog a rattanpálmáról, hogy ez egy kúszónövény, a talajon és a fákon kapaszkodnak liánszerű ágai. Az egyik legerősebb fa a világon, ennek a tulajdonságának köszönheti tartósságát. Legfőképpen ülőgarnitúrákat, foteleket készítenek belőle, de tulajdonképpen bármilyen bútor kialakítható rattanból. Természetességénél fogva bármi is legyen az, remekül passzol a trópusi környezetbe.

A másik ilyen szuper bútoralapanyag a bambusz. A skandináv lakberendezés nagy favoritja. Tulajdonképpen hasonlóan fonható és hajlítható, mint a rattan, de rendes faként működik, így sokféle természetes bútor készülhet belőle. Jellemzője, hogy nagyon könnyű üreges szerkezete miatt. Fenntartható és szép is.

De ha igazi, örökké tartó, egzotikus bútordarabra vágyunk, akkor a legjobb választás a teakfa. Már az ókori hajóépítők is ebből építették a hajótestet, rendkívül kemény és tartós. Ára elég borsos, az egyik legértékesebb bútoralapanyagnak számít, de élethosszig kiszolgál minket.

Bútorok a nagyvilágból

pixabay.com/Quangpraha

4. Növények mindenütt

Mi más lehetne nyári élményt keltő, mint sok élő növény egy helyen. A legjobb olyanokat beszerezni, amik télen is virágoznak, így lehet teljes a nyári élmény. Ilyen növény a szép rózsaszínekben pompázó ciklámen. A visszafogottan elegáns jázmin. Az egzotikus korallvirág vagy az ajándékként is rendkívül népszerű amarillisz. És persze a trópusi növények királynőjét se felejtsük ki, az orchideát.

Egy régi legenda szerint akkor kap a feleség orchideát a férjétől, ha a férj azt szeretné, hogy a szeretett nő jobban bízzon benne. Ugyanis azt tartották róla, hogy olyan bódító illata van, ami úgy megrészegíti az asszonyt, hogy a hűtlenséget sem veszi észre, vagy legalábbis könnyen megbocsájtja. Nem valószínű, hogy ezt efféle céllal érdemes ajándékozni, orchideát tartani viszont a szépségéért annál inkább. Bánjunk körültekintően vele, nem olyan könnyű az ápolása.

Ha viszont kevésbé a burjánzó trópusokat kedveljük, inkább a sivatag egzotikumára vágyunk, akkor a kaktuszok világa a mi terepünk. Rengetegféle kapható és a tartásuk elég egyszerű. Szárazságtűrő, igénytelen növények, amiknek csak sok fényre van szükségük és évekig lakásunk ékei lesznek.

Növények mindenütt

pixabay.com/milivigerova

Bárhogy is csempésszük be a nyarat otthonunkba, a lényeg az, hogy jól érezzük benne magunkat. Teremtsük meg magunk körül az igazi harmóniát, hogy az otthonunk valóban a kikapcsolódás és a nyugalmas elvonulás színtere lehessen, hogy amikor el kell hagynunk, feltöltődve tehessük.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek