1 évnél régebbi cikk

Hogyan tervezzük meg helyesen a konyhát?
Fehérvár Médiacentrum fotója
vasalatwebshop.hu
Hogyan tervezzük meg helyesen a konyhát?

Nem okozunk nagy meglepetést azzal, ha azt mondjuk egy konyha megtervezésénél, hogy a legfontosabb dolog az elrendezés. Kiemelt szempont az elérhető legnagyobb kényelem, ne kelljen túl sokat gyalogolni egyik pontból a másikba, ha az összetevőket gyűjtögetjük az aznapi ebédhez.

Természetesen mindemellett a működési elv, az ergonómiailag megfelelő elrendezés alkalmazása is fontos. A konyha elrendezésének megtervezése több munkafolyamatból áll, amely során minden eszköznek meg kell találni az ideális helyét.

A tervezés állomásai

Természetesen nagyon sok minden függ a konyha formájától, méretétől és persze elhelyezkedésétől is, de az alapelvek szinte minden ilyen helyiségnél ugyanazok lesznek. Az esztétikai tervezés minden lépésnél kiemelt, így erről külön, afféle nulladik lépésként beszélünk. Fontos a legszebb fogantyú és kiegészítők megtalálása is.

Az egyik első eszköz, aminek a helyét meg kell találni a konyhánkban, az a hűtőszekrény, valamint a tárolószekrények. Érdemes őket a bejárathoz nagyon közel elhelyezni, hogy bevásárlásból hazaérkezve rögtön el tudjunk pakolni. 

Ezt követik az előkészítéshez szükséges elemek, amelyeket tárolóhoz, hűtőhöz közel kell építeni. Ahogy minden étkezés után, a tányérokat, evőeszközöket muszáj elmosni, így a tisztításhoz szükséges helyeket is ki kell alakítani. Az aprításhoz, szeleteléshez is ki kell alakítani egy külön részt, hisz itt készíted elő az ételt a főzéshez, sütéshez. Ezt érdemes elég szélesre kijelölni, ugyanis a munka legnagyobb részét itt végezzük el.

Végül a sütés-főzéshez és a tálaláshoz kell helyet találni. Ezeket is fontos nagyon körültekintően megtervezni, mert egyáltalán nem mindegy, a vacsora során hol ül a család.

Az a bizonyos munkaháromszög

A konyhatervezés folyamata összefoglalható egy alapelvben, a munkaháromszögben. A konyhánál a háromszög csúcsait a hűtőszekrény, a tűzhely és a mosogató alkotja. Ebben a rendszerben kell elhelyeznünk minden bútort, eszközt és egyéb kiegészítőket mind hatékonyság, mind esztétikai szempontból. Persze ezt a háromszöget nagyon sok minden tudja befolyásolni, hisz egyáltalán nem mindegy a helyiség formája és mérete. Ugyanúgy befolyásoló tényező az ablakok, fűtőtestek, konnektorok elhelyezkedése, valamint a kapcsolódás a többi helyiséghez is. Végül, de nem utolsósorban oda kell figyelni arra is, hogy maradjon hely a kényelmes közlekedésre is.

Konyhaformák a gyakorlatban

Szerencsére több iránymutatásból választhatunk konyhánk tervezése során. Az egyik legelterjedtebb megoldás az úgynevezett egysoros konyha, amelyet legfőképp az ingatlan méretei miatt kell alkalmazni. Itt minden egymás mellett található egy sorban. Ha már a tér nem korlátoz minket, akkor a legnépszerűbb a kétsoros konyha, itt már sokkal több variáció lehetséges, ugyanis a konyha két végében vannak elhelyezve az egyes eszközök. Válasszunk bármilyen megoldást, az elsődleges mindig a saját kényelmünk legyen.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek