4 hónapnál régebbi cikk

 Milyen szőnyeget vegyél hosszú és szűk előszobába?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels/Signet976
 Milyen szőnyeget vegyél hosszú és szűk előszobába?

Ha olyan a lakásod kialakítása, hogy hosszú és keskeny az előszoba, akkor bizonyára azt gondolod, hogy nem sok esélyed van praktikusan berendezni azt. Pedig a falakon is elhelyezhető a fogas, és még az is lehet, hogy egy esernyőtartó vagy egy kis lóca is elfér, amire ülve kényelmesen tudod felvenni a cipődet.

De mi a helyzet a padlóburkolattal? Míg be nem érsz a szobába, a hideg járólapon közlekedsz? Ez nem túl kellemes, főleg télen, vagy ha már az ajtóban leveszed a cipőt. Pontosan ilyen helyzetekre lett kitalálva a rendkívül praktikus futószőnyeg, ami egy szűk közlekedőben is alkalmas.

Hogyan vásárolj futószőnyeget? Milyen típusok vannak? Ezekre a kérdésekre válaszolunk a továbbiakban, de megtudhatod azt is ebből a cikkből, hogy milyen módon célszerű elhelyezni azt az előszobában.

Futószőnyeg vásárlása

A Szőnyeg textil webáruház különböző színekben és méretekben kínál futószőnyegeket, ráadásul a mintázatok között is válogathatsz. Vásárolhatsz kész futószőnyeget – ami teljesen méretre van szabva – vagy méterben, amely esetben csak a hosszúságot kell megadnod. Hogy néz ez ki a gyakorlatban?

A méterben kapható típusok is többféle szélességben állnak rendelkezésre, csak meg kell mérned az adott helyet, de erre még később kitérünk. A hosszúságot szükséges feltüntetni a rendelés során a darabszám helyett, ami méterben történik meg. Így nem kell kompromisszumot kötnöd, olyan hosszút választasz, amekkorára szükséged van.

Ha kész kárpitokat vennél, előfordulhat, hogy több kisebb darabot kellene beszerezned, mert nincs akkora, amekkora kell az előszobádba. Ez pedig nem túl előnyös, mert nem éppen dekoratív, ráadásul balesetveszélyes is, könnyű bennük elesni.

Hogyan számold ki a pontos méretet?

A futószőnyeg tekintetében még lényegesebb a pontos méret, mint klasszikus társai között. Ha túl hosszú, akadályozhatja az ajtó nyitását, ha pedig rövid, elveszik a térben és nem túl esztétikus a látványa.

Vásárlás előtt tájékozódni kell a szőnyeg vastagságát illetően is, illetve meg kell nézned, mekkora hely van az ajtó alatt, amennyiben a burkolt felület felé nyílik. Engednie kell, hogy az ajtó átmenjen rajta, különben kényelmetlenséget okozna.

Lehetőleg ne érintkezzen a bútorokkal a folyosón a futószőnyeg, illetőleg legyen a fal és a szőnyeg széle között 15-30 cm. Ha van szekrény, akkor arra is figyelj oda, hogy zavartalanul nyíljon az ajtaja, ne akadályozza a kárpit.

Egyéb paraméterek

Biztonsági okokból a legjobb választás egy közlekedőbe a csúszásgátlóval ellátott típus. Könnyen tisztítható anyag mellett érdemes dönteni, hiszen ebben a helyiségben általában nagyobb az igénybevétel. Nem árt 2-3 naponta kiporszívózni, időnként pedig egy vizes takarítást is eszközölni.

Ne félj a színektől, egy karakteres árnyalat feldobja a folyosó megjelenését. Világos szőnyeggel jobban jársz, mint egy sötéttel, ha nincs elég természetes fény. Ha pedig nagyon szűk a helyiség, a keresztben csíkos változattal optikailag kijjebb tolhatod a falakat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek