3 évnél régebbi cikk

Nem szabad a vízimadarakat etetni, mert hatalmas károkat okozunk nekik! - tanácsolja a fehérvári kacsagondozó
·Hírekmadarak·Utolsó frissítés: undefined
Nem szabad a vízimadarakat etetni, mert hatalmas károkat okozunk nekik! - tanácsolja a fehérvári kacsagondozó
·Hírekmadarak·Utolsó frissítés: undefined

A vízimadarak etetése felesleges. Különösen nyáron, amikor bőven van táplálékuk.

Miért ne etetnénk? Jó szívvel dobáljuk nekik a kenyér- és kiflidarabokat, ők pedig izgatottan várják tőlünk a finom falatokat - gondolhatják sokan a cikk címét olvasva.

A vízimadarak etetése felesleges. Különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot.

Etetésük tömegesen betegíti meg őket.

Világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek, nem nagy eredménnyel. Az emberek nincsenek tudatában annak, hogy gondoskodásuk veszélybe sodorja a vizek lakóit. Én sem tudtam. Ráadásul felvetődött bennem a kérdés, akkor miért teszik ki az etetőautomatákat a tavak mellé?

Radics Ferenc székesfehérvári kacsagondozó elmondta: egyelőre nem tudják megakadályozni, hogy a sétálók ne dobáljanak ételmaradékokat a madaraknak, de ha már etetik őket, akkor inkább magvakkal, mint pékáruval.

"A kenyér és a számukra egyéb értéktelen ételmaradék megbetegíti a madarakat. Szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét, gyorsítja a mocsarasodást."

Növeli a madarak közötti agressziót és az ebből eredő sérülésveszélyt. A kiszórt és feleslegessé vált táplálék ráadásul vonzza a patkányokat, segíti azok szaporodását.

Radics Ferenc felhívta a figyelmem, hogy a táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést.

"A nyáron etetett madarak elkényelmesednek, ősszel nem kelnek útra. Az emberek látva az itthon maradtakat, megsajnálják és tovább gondozzák őket."

A mesterséges etetőhelyek közelében évről évre több madár költ, ezzel nő a nyári kéregetők száma is. A folyamat öngerjesztő problémaspirál.

Kacsagondozónktól megtudtam, már a gólyáknál is megfigyelhető az elkényelmesedés. Több településről is jelezték, hogy ősszel a fészkükben maradnak és ott húzzák ki a telet. Ha fáznak, a kémények közelébe mennek melegedni, táplálékkal pedig a lakosság látja el.

Székesfehérváron, a Bánya-tóban láthatunk különleges vízimadarakat. Radics Ferenc társaival együtt folyamatosan bővíti az állományt, odúkat, költőládákat helyeznek el. Láthatunk fekete hattyúkat, akik párban úszkálnak, egy fiú fehér hattyút, akihez most terveznek egy leányzót vásárolni. A tó lakói között található: mandarinréce, karolinai réce, indiai futóréce, smaragdréce. De élnek ott vadkacsák és bütykös libák is! 

 
Borítókép: Pápai Barna
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek