3 évnél régebbi cikk

Pénteken kezdődik a Székesfehérvári Királyi Napok
Pénteken kezdődik a Székesfehérvári Királyi Napok

Ugyan mind időben és tartalomban szűkebb kell, hogy legyen az idei Királyi Napok a koronavírus-járvány miatt, az ünnephez méltó keretek között emlékezik idén is a város Szent István királyra.

Bár a koronavírus-járvány miatt több nagyon várt program marad el 2020-ban, a Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozata kivétel: ugyan szűkebb időtartamban és programkínálattal, de augusztus 14-23-a között megrendezik.

A programok között most is szerepel a Koronázási Ünnepi Játékok, a Koronázási szertartásjáték az Aranybullánál IV. (Kun) Lászlót mutatja be, lesz továbbá Művészkorzó a Bory téren, katonazene, kertmozi, újra megnézhetjük az élő óriás sakk előadást a Nemzeti Emlékhelyen, a Táncház pedig a Király(ny)i Napok minifesztiválnak ad otthont.

A Koronázási Szertartásjátékot idén új helyszínen, az Aranybulla emlékműnél rendezik: a nézők IV. (Kun) László koronázásának lehetnek tanúi, és A Törékeny gyémánt című előadásban Sarádi Zsoltot, Varga Gabriellát és Varga Lilit láthatják a főszerepekben.

A rendezvénysorozat megszervezése és lebonyolítása, minden biztonsági szabály megtartása mellett, az idei esztendőben sok kisebb programelemet kínál a látogatóknak a város különböző pontjain - emelte ki Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője.

Az ünnepi programok augusztus 14-én, pénteken kezdődnek: este hét órakor körmenet indul Szent István sírjához.

Augusztus 15-én, szombaton nyitják meg a Nemzeti Emlékhelyen az Osszáriumot. Szent István napján, augusztus 20-án délelőtt hagyományos ünnepi szentmisét celebrál a megyés püspök, illetve az Emlékhelyen 17 órakor lesz a tiszteletadás Szent István szarkofágjánál. Az ünnep a Megyeháza előtt díszközgyűléssel és a város kitüntetéseinek az átadásával ér véget.

Több kulturális és családi programot kínálnak a Királyi Napok alatt most is: lesz kerámiatárlat, családi piknik a Zichy liget árnyas fái alatt, kertmozi, az Alba Regia Táncegyesület „csipetnyi” mini fesztiválja, a Király(ny)i Napok.

Idén augusztus 19-én a Bory téren az Öreghegyi Mulatság helyett Művészkorzó várja a fehérváriakat, és hagyományosan bemutatkoznak a borrendek, a Belvárosban pedig a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar ad térzenét.

A nemzeti ünnepen a történelmi óriásbábok is újra megjelennek a Belvárosban, bemutatkoznak a hagyományos mesterségek is, és a közönség megint láthatja a középkori élő óriás sakk előadást. Augusztus 21–23. között a középkor költözik be a városba a Koronázási Ünnepi Játékok programjaival, hagyományőrzőkkel, régizenei együttesekkel, mutatványosokkal, középkori vásárral és számos gyerekjátékkal.

A Fehérvár Televízió idén is közvetíti a fogadalmi szentmisét és az azt követő megnyitót a Nemzeti Emlékhelyen, több más programelem mellett. A nyitó programot a városi honlapon is élőben követhetik majd az érdeklődők.

A programok részleteiről a ide kattintva lehet tájékozódni!
(forrás: ökk)

Borítókép: Tóth Gabriella
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek