3 évnél régebbi cikk

A fehérvári kórházban jelenleg nem kezelnek Covid-pozitív beteget, a városi szociális intézményekben már szigorítanak
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
A fehérvári kórházban jelenleg nem kezelnek Covid-pozitív beteget, a városi szociális intézményekben már szigorítanak
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

A Szent György Kórházban jelenleg nem kezelnek covidos pácienst. Az intézmény készen áll arra, ha érkezne a járvány második hulláma. A Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény tagintézményeiben augusztus 18-tól szigorítottak a járványügyi intézkedéseken.

A koronavírus-járvány Magyarországon eddig 4970 embert betegített meg, az aktív fertőzöttek száma Budapesten 233, vidéken 497 fő. Fejér megyében a járvány megjelenése óta összesen 386 covidos beteget diagnosztizáltak. A fehérvári kórházban jelenleg nem kezelnek koronavírussal fertőzött beteget.

"A kórházban csend van, hála Istennek nem kezelünk Covid-pozitív beteget. Kollégáink, dolgozóink közül senki sincs karanténban. Viszont fel vagyunk készülve a második hullámra, gyakorlatilag csak az ajtókat kell kinyitnunk, és rögtön indulhat, hogyha véletlenül így alakul, de én nagyon reménykedem, ha lesz is, sokkal csendesebb lesz, mint az első volt."

Bucsi László hozzátette, minden eddigi felszerelés rendelkezésre áll, sőt, érkeznek még altatógépek is. A járvány alatt hozott intézkedéseknek köszönhetően több helyiség is alkalmas a koronavírusos betegek ellátására.

"Van egy covidos rendelőnk, ami most másként funkcionál. Van Covid-műtőnk, amit fenntartunk, van egy Covid-posztoperatív szobánk, amelyiknél csak a tűzzáró ajtót kell kinyitni, és összenyitható, vagy leválasztható a szeptikus osztályról" - részletezte  Bucsi László főigazgató. Az Infektológiai osztály a megszokott rend szerint működik.

A főigazgató elmondta, ha bővítésre lenne szükség a páciensek száma miatt, akkor újabb osztályok megnyitására is van lehetőség.

A szociális otthonokban szigorítanak

Indokolt is az elővigyázatosság, hiszen a járványügyi adatok szerint az elmúlt napokban hazánkban és a környező országokban ismét növekvő tendenciát mutat az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma.

A tömeges megbetegedés elkerülése, valamint az idős ellátottak, családtagjaik és az intézményekben dolgozók egészségvédelme érdekében augusztus 18-tól új intézkedéseket rendelet el Mészáros Józsefné, a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény igazgatója.

E szerint az intézménybe belépés előtt a dolgozóknak és a látogatóknak a portán nyilatkozattétel után a testhőmérséklet-ellenőrzés és az alkoholos kézfertőtlenítőszer használata kötelező. Orr- és szájmaszk viselése az intézmény területén mindenkinek kötelező.

Az ápolási-gondozási tevékenység során fokozott figyelmet fordítanak a kézfertőtlenítésre és a gumikesztyű használatára. Az ebédlőben be kell tartani a minimum 1,5 méter távolságot.

Azon dolgozóknak, akik külföldi tartózkodás után munkába szeretnének állni, kötelező egy negatív PCR-teszttel rendelkezniük. A PCR–tesztet a Semmelweis Egyetem az Őrszem Program keretében ingyenesen elvégzi a szociális otthonok dolgozóinak. Amennyiben nincs negatív PCR-tesztje a dolgozónak, 2 hétig nem állhat munkába. A felső légúti vagy lázas betegség esetén a háziorvosnál kell jelentkeznie, és nem mehet dolgozni.

Az intézmény területére telefonos bejelentkezéssel, nyilatkozattétel, testhőmérséklet-ellenőrzés és alkoholos kézfertőtlenítőszer használata után csak egészséges hozzátartozó léphet be, kizárólag szájmaszk viselése mellett. Az ellátottakat egyszerre csak egy hozzátartozó látogathatja, maximum 30 perc időtartamban. A látogatást lehetőség szerint az intézmény udvarán kell megoldani.

A látogatás rendje szerint hétfőtől vasárnapig 14.00-16.00 óráig a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény Rákóczi úti székhelyén egyszerre maximum 15 fő látogathat, a Hosszúsétatéri Idősek Otthonában egyszerre 10 fő, a Feketehegy – Szárazréti Idősek Otthonában egyszerre 10 fő, míg a Maroshegyi Gondozási Központban egyszerre 5 fő látogathat bentlakó hozzátartozót.

Az intézménybe csak előre csomagolt, fertőtleníthető csomag hozható be az ellátottak részére.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek