3 évnél régebbi cikk

Harc a konyhában - házi praktikák molyok ellen
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels.com
Harc a konyhában - házi praktikák molyok ellen

Ha látunk repkedni egy-egy ételmolyt a lakásunkban, akkor alaposan nézzük át az élelmiszereinket! Lárváik ugyanis rövid idő alatt kikelnek. Ha valamelyik zacskóban látunk egy lepkét, dobjuk ki akkor is, ha frissen vásároltuk.

Bemegyünk a kamránkba a reggeli zabpelyhünkért és látunk annak falán egy békésen üldögélő molylepkét. Első reakciónk a betolakodó lecsapása. Aztán elégedettség tölt el bennünket, hogy ő bizony nincs többé, megszabadultunk tőle.

De nem így van! Ha egyet láttunk már, ott lesz a többi is! Csak éppenséggel nem a falon és annak résein, hanem már a lisztünkben, cukrunkban, rizsünkben és minden élelmiszerünkben, amelyeket éléskamránkban tárolunk.

Az ételmolyok nem válogatósak: még az állateledel is vonzza őket. Ezért a legfontosabb, ha ételmolyokat találunk a lakásban, akkor minden olyan élelmiszert dobjunk ki, amihez hozzáférhettek. Takarítsuk ki a konyhát és a kamrát alaposan, szellőztessünk naponta többször. Minél huzatosabb a lakás, annál gyorsabban megszabadulhatunk tőlük.

Tisztáznunk kell, hogy más moly telepszik az ételeinkbe és más a ruháinkba. A lisztmoly ellen nehezebb, a ruhamoly ellen könnyebb védekezni.

Az utóbbiak nem bírják a levendulát, amit kis gézes csomagban vegyíthetünk fahéjjal, fekete borssal, ürömlevéllel, szagos mügével. A leghatásosabb a naftalin, amivel a ritkábban hordott ruhákat szokás eltenni. De ennek a szaga nemcsak a molyokat képes elriasztani!

A lisztmoly 11-14 hét alatt fejlődik ki. A nőstények csak néhány napig élnek, viszont folyamatosan rakják a petéiket: életük végig kb. 200 darabot. A fehér petékből egy-két hét alatt lesznek a hernyók. Azok újabb nyolc-tíz hétig fejlődnek. Gyakran találkozhatunk velük a plafonon. Ők kedvezőbb helyet keresnek, ahol egy-két hét alatt lepkévé változnak. Ha hagyjuk!

Eltüntetésének nincs különösebb szakértője, a rovarirtók sem foglalkoznak vele. Maradnak tehát a házi praktikák.
  • A fokhagymagerezd és a fahéjrúd nagyon hatékony. Tegyünk ezekből egy keveset a kamrába vagy a szekrénybe. Erős illatuk elűzi őket.
  • A mentalevelet sem kedvelik: egy kis tasakba helyezzünk el belőle az érintett területen.
  • A lárvák nem bírják se a hideget, se a meleget. Vásárlás után a kamrában tartandó élelmiszereket érdemes 24 órára betennünk a mélyhűtőbe. A lárvákat ugyanis legtöbbször az üzletekből cipeljük haza és napok alatt megszállhatják a lakásunkat. (Igaz, nem a leggusztusosabb megoldás, de a mélyhűtött molylárva még mindig jobb, mint a kikelt molylepke.)
  • Pakoljunk ki mindent a kamránkból. Ha valamiben megtaláljuk a lárvájukat, érdemes bezacskózva minél előbb kidobni. A lakáson belüli szemetesbe azért ne hajítsuk őket, mert hajlamosak még oda is beköltözni.
  • A szekrényeket érdemes ecetes vízzel átmosnunk.
  • Miután megszabadultunk minden fertőzött terméktől, a megmaradt élelmiszereket tegyük dobozokba vagy öntsük át jól záródó üvegekbe.
  • Próbáljunk minél kisebb mennyiségeket vásárolni mindenből. Gyorsabban elfogy és a molyoknak sincs ideje  belepetézni.
 
 

Az ételmolyok ellen hetekig elhúzódó háborúra készülhetünk. Ne menjen fel a vérnyomásunk és ne hagyja el szánkat nyomdafestéket nem tűrő szóáradat akkor sem, ha azon a helyen látjuk viszont, amelyet korábban már gondosan, céltudatosan kitakarítottunk.

Erőltessünk mosolyt az arcunkra és jegyezzük meg: a moly túlélő fajta!
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek