3 évnél régebbi cikk

Aranyosak, kicsikék, de nem akarjuk megosztani velük életünket - tanácsok egérmentes otthonunkhoz
·Stílusegér·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels.com
Aranyosak, kicsikék, de nem akarjuk megosztani velük életünket - tanácsok egérmentes otthonunkhoz
·Stílusegér·Utolsó frissítés: undefined

Az egerek nem ismernek lehetetlent: ha valahova be akarnak hatolni, ők azt nem adják fel egykönnyen. Sok kárt okoznak és komoly betegségeket is terjeszthetnek.

Tom és Jerry, Stuart Little, kisegér, Egérmese, Mickey egér és még folytathatnánk a sort. Imádjuk őket a televízió képernyőjén, szurkolunk és örülünk, amikor happy enddel végződnek történeteik.

De mi van olyan esetben, amikor kis mesehős kedvencünk az orrunk előtt cikázik a nappalinkban, vagy ürülékeit látjuk polcainkon és kukába kell dobnunk általuk megrágott törlőkendőnket?

Nyilván felvesszük a harcot, és eszünkbe sem jut, hogy az ő győzelmének drukkoljunk. Egy gondolat motoszkál a fejünkben: tűnjön el az otthonunkból!

Aranyos, kedves, kicsike, de nem akarjuk megosztani vele életünket. Ne is tegyük! A képernyőn ajnározott aranyoskánk a való életben sok kárt okoz. Bolhákat, atkákat, kullancsokat, sőt komoly betegségeket terjeszthet. Ilyen a szalmonella vagy a lymphocytás choriomeningitis vírus (LCMV), amelyek családunk minden egyes tagját megbetegítheti.

Barnásszürke barátunkat hegyes orr, nagy fülek és mélyen ülő szemek jellemzik. Farka vékony és olyan hosszú, mint a teste. A kifejlett egyed 7-10 centiméter hosszú, súlya 15-30 gramm. Két hónapos korában már ivaréretté válik, három hetes vemhessége után 5-6 kölyköt hoz a világra. Kitűnően mászik, képes 30 centimétert ugrani. Az egerek családokban élnek. Napközben is, de főleg éjjel jönnek elő táplálékot keresni: 3-5 gramm ételt is megesznek egy nap alatt.

Nem ismernek lehetetlent. Ha valahova be akarnak hatolni, ők azt nem adják fel egykönnyen!

Egészen apró réseken is képesek átbújni. Távol tarthatjuk őket a legapróbb lyukak betömésével, a falban lévő rések és nyílászárók körüli repedések megszüntetésével és a szellőzőnyílások (0,5 cm lyukbőség) egérrácsozásával. Kulcsfontosságú az is, hogy élelmiszereinket légmentesen záródó tartókba (fém, üveg), ne pedig műanyag zacskókban tároljuk!

Sokan mérgezett csalétkeket tesznek ki, hogy elpusztítsák a betolakodókat. Ezt a megoldást nem tanácsolom, mert számtalan veszélyes hátulütője van: egyrészt más állat is gyanútlanul elfogyaszthatja, másrészt gyerekeink is hozzányúlhatnak.

Ha mégis egerünk lakomája lesz és elpusztul tőle, minél előbb el kell távolítani a tetemet, mert fertőzésveszéllyel járhat. Ha valami oknál fogva túléli a mérgezést és valamelyik madárfaj elfogyasztja, könnyedén okozhatja annak pusztulását.

Rendben van - mondjátok joggal - de mégis mit ajánlasz? Én az egérriasztókra és csapdákra teszem le a voksom.

  • A borsmenta olaj szagát a rágcsálók nem kedvelik. Illóolajjal átitatott vattapamacsokat helyezzünk el olyan helyekre, ahol felbukkanhatnak: szekrények aljába, tárolókba, az ajtók mellé. Minden héten cseréljük ki a vattakorongokat!
  • Mentanövényt is tarthatunk, szintén hatásos az egerek távoltartásában.
  • A macskák vizeletének szaga is elrettenti őket. Egy használt macskaalom az egér bejutásának helye közelében máris megoldja a problémát.
  • Az egerek fülét bántja a magas frekvenciájú ultrahang hullám, ezek alkalmazását is kipróbálhatjuk pár hétig.

Ha a természetes módszerünket kineveti szürke barátunk, és győzelemittasan bujkál továbbra is otthonunkban, jöhet a csapda!

  • Ma már vásárolhatunk kíméletes (más háziállatokra, gyerekekre nézve is biztonságos) csapdákat, amelyek akár egyszerre tizenöt egeret is megfognak. Csalogassuk őket sajttal, mogyoróvajjal vagy bármivel, amire úgy gondoljuk, hogy szeretik. Ha megfogtuk őket, eresszük el a közeli mezőn vagy erdőben.
  • Készíthetünk egy vödröt is, amelyet csokoládéval mázolunk be, odavonzza az egereket. Bejuthatnak, de már nem mehetnek ki onnan. Az így összegyűjtött rágcsálókat szintén eresszük el messzebb a háztól.
  • Egyszerű a kartoncsöves megoldás is: egy elhasznált papírtörlő gurigát erősítsünk az asztal végére, helyezzünk az elejére valamilyen ételdarabot csaléteknek, a végébe viszont egy mélyebb vödröt. Így az egér bemászik a csőbe az ételért. De a végén beleesik az edénybe.

Ha mindig is vágytunk egy cicára, nosza, szerezzük be! Természetüknél fogva kiváló egerészők. Gondoskodnak arról, hogy a rágcsálóknak ne is jusson eszükbe célba venni otthonunkat.

(Forrás: napidoktor.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek