3 évnél régebbi cikk

Járványidőszakban is folytatódnak a fejlesztések a fehérvári kórházban
·Hírekkórház·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Molnár Artúr
Járványidőszakban is folytatódnak a fejlesztések a fehérvári kórházban
·Hírekkórház·Utolsó frissítés: undefined

A járványhelyzetben is folytatódnak a fejlesztések, többek között a Modern Városok Programban annak a tömbnek a tervezése, közbeszerzési eljárása, amely a pulmonológiai, infektológiai, és onkológiai osztályokat foglalja magában.

A Szent György Kórház szakmai, infrastrukturális és anyagi szempontból felkészült a járvány második hullámára. 

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban miniszteri kérésre az ágyak 20%-át szabaddá tették, ez 320 körüli számot jelent.

Az infektológia megtelt, ezért nyitottak új épületet, és Csákváron is rendelkezésre áll további száz ágy - mondta el Bucsi László, a kórház megbízott főigazgatója.  

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere elmondta: mintegy 880 millió forintot kapott most a kórház a kormánytól a járványügyi helyzet kiadásainak fedezésére.

"Ez óriási pénz, majdnem 900 millió forint. Összehasonlításként a gépjárműadó körülbelül 400-420 millió forint, ennek több mint a dupláját a kormány a fehérvári kórház működésre már vissza is adta. Úgy gondolom, hogy abszolút garantált a kórház működése, szakmai szempontól, infrastrukturálisan és hála Istennek, anyagi értelemben is." - fogalmazott a polgármester.

A járványhelyzetben sem állnak meg a kórházat érintő fejlesztések. Folytatódik a Modern Városok Program, amelynek részeként az egyik új parkoló már elkészült.

"Folyamatban van a Modern Városok Program keretében annak a tömbnek a tervezése, közbeszerzési eljárása, amely a pulmonológiát, az infektológiát, és az onkológiát fogja magában tudni, amikor elkészül. Most a közbeszerzés előkészítése folyik, tervezés, aztán a kiviteli tervek elkészítése, majd az építkezés." .- mondta el Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő.

A fejlesztésre összesen 13,8 milliárd forint áll rendelkezésre.

Heteken belül átadásra kerül a család-barát szülészet. Abban az épületben alakítják ki a három műtős egynapos sebészeti komplexumot is.

Ehhez megyei vállalkozókat megszólítva több mint 40 millió forintot sikerült a 36 millió forintos állami támogatás mellé összegyűjteni az intézménynek. Bucsi László elmondta, hamarosan elkészül a skill labor is.

"Év végére valószínűleg kész lesz. Mi adjuk a helyet, mi újítjuk fel az épületet. 200 millió már itt van, plusz 200 millió fog érkezni skill eszközökre. Ezek lényege, hogy ezeken a babákon a felszerelt műtővel gyakorolni lehet. Szakdolgozók, orvosok gyakorolhatják a gyógyítást, orvoslást, és nem a betegen kell megtanulni. Ugyanolyan felszerelt műtönk lesz skill eszközökkel, mint a kórház műtője." 

A megbízott főigazgató hozzátette, tervezik azt is, hogy a skill-labor Közép-európai továbbképző központként működjön majd a jövőben.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek