3 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok hétvégére: Móri Bornapok, szimfonikusok a Csónakázó-tónál, óriástökmérő-verseny, Ikarus Találkozó és Ganxsta Zolee és a Kartel
·Programokhétvége·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Móri Bornapok
Fehérvári programok hétvégére: Móri Bornapok, szimfonikusok a Csónakázó-tónál, óriástökmérő-verseny, Ikarus Találkozó és Ganxsta Zolee és a Kartel
·Programokhétvége·Utolsó frissítés: undefined

Bár már kőkeményen letette a névjegyét az ősz, a hétvégére még visszakacsint egyet a nyár, hogy ismételten 30 fok körüli hőmérsékletben vezessük le a dolgos napok alatt felgyülemlett feszkót. Mivel várhatóan újra kisüt a nap, számos szabadtéri fehérvári és környéki programmal készültem nektek: többek között kilátogathattok a Móri Bornapokra, megcsodálhatjátok a szimfonikusok muzsikáját a Csónakázó-tónál, vagy megkereshetitek Keszler László tökeit a martonvásári óriástökmérő-versenyen.

Gasztro: Móri Bornapok
Mikor?: Október 1-4., csütörtök-vasárnap
Hol?: Mór

A koronavírus-járvány miatt a Móri Bornapok programja is módosult, így elmaradnak a nagyszínpadi programok, a szüreti felvonulás és a tűzijáték is. Borutca és kirakodóvásár viszont lesz (a városban és a Lamberg-kastély udvarán is), természetesen a járványügyi helyzet ajánlásainak figyelembevételével. Ezen kívül Bor- és Pezsgőkerttel, különböző sportversenyekkel, Ezerjó-fiú-avatással és Badár Sándorral is találkozhatnak az érdeklődők. A többi kísérő programról a Móri Bornapok hivatalos oldalán találhattok infókat.

 

Koncert: Alba Regia Szimfonikus Zenekar
Mikor?: Október 2., péntek 15:30
Hol?: Csónakázó-tó

Az otthon címet adta az Alba Regia Szimfonikus Zenekar annak a családi programnak, amire október 2-án, pénteken 15:30-tól várnak mindenkit a Csónakázó-tó szigetére. A helyszínen felállított kis színpadon igazi különlegességek, vidám válogatás szólal meg Delibes, Haydn, Mozart, Anderson, Strauss és Doyle műveiből, illetve az együttes további meglepetéseket is ígér a kavalkádra. A zenekar a 45 perces műsort 16:30 és 17:30-as kezdéssel is megismétli, így a délután folyamán még több család és fiatal részese lehet a klasszikusokkal szórakoztató, ingyenes programnak. 

 

Világnap: Együtt a mellrák ellen! - Online
Mikor?: Október 2., péntek
Hol?: Együtt a mellrák ellen! - Online eseményében

Október a mellrák elleni kampány hónapja, október 1-e a mellrák elleni küzdelem világnapja. Székesfehérváron minden évben közös sétával hívják fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelem és a szűrővizsgálatok fontosságára. Ebben az évben a koronavírus-járvány miatt rendhagyó módon online részvételre hívnak és várnak mindenkit, így csatlakozhat az október 2-i, pénteki programhoz.

 

Gasztro: Tök Jó Hét
Mikor?: Október 3-11., szombat-vasárnap
Hol?: Martonvásár, 

A Fito Horm Országos Óriástökmérő Verseny köré szerveződő családi és gyerekprogramok várnak azokra, akik ellátogatnak Martonvásárra, ahol október 3-11-ig egy Tök Jó Hét vár rájuk. A járványügyi helyzethez igazodva az események jobbára kültériek lesznek, de vetítés miatt beltériek is előfordulhatnak, ám azokat kis létszámú csoportok számára szervezik, amely során a maszk viselése kötelező. Ja igen, a tökös napokon gárdonyi Keszler László tökeit is megcsodálhatjátok. A teljes programért ide kattintsatok.

 

Fehérváron túl: Ferihegyi Ikarus Találkozó
Mikor?: Október 3-4., szombat-vasárnap
Hol?: Budapest, Aeropark

Két nap, amikor nem csak a történelmi repülőgépek játsszák a főszerepet az Aeroparkban. A legendás fehérvári Ikarus gyár mintegy harminc autóbusza - köztük számos oldtimer-jármű - mutatkozik be a október 3-4-ig a ferihegyi repülőmúzeumban. A kiállítás mellett élménybuszozás is lesz az Aeropark és az 1-es Terminál között. Az idősebbek így nosztalgiázhatnak, a fiatalok pedig átélhetik az igazi Ikarus-élményt.

 

Koncert: Ganxsta Zolee és a Kartel
Mikor?: Október 3., szombat 19:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

Biztos vagyok benne, hogy a Ganxsta Zolee és a Kartel formációt senkinek sem kell bemutatnom. Az 1995-ben alakult bandát a Sex Action egykori dobosa, Ganxsta "Döglégy" Zolee (Zana Zoltán) alapította, szókimondó (leginkább vulgáris) szövegeikkel pedig számos fiatal kedvencei lettek. A főként gengszter hiphopban nyomuló brigád első lemezét az Egyenesen a gettóból címmel dobták piacra, amelyen a drogok és a rasszizmus ellen rappeltek. Ezt számos album követte tele legendás nótákkal, most pedig a Ganxsta Zolee és a Kartel huszonöt éves jubileumát ünnepelve országos turnén viszi el több városba az elmúlt negyedszázad legnagyobb himnuszait.

 

Tánc: VIII. Mezőföld Virágai
Mikor?: Október 4., vasárnap
Hol?: Táncház

Az Örökség Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Népművészeti Egyesület támogatásával megvalósuló régiós szólótáncverseny elsődleges célja elősegíteni a korosztályok találkozását, illetve bemutatkozási lehetőséget teremteni a különböző táncműhelyeknek, hogy a táncosok felmérhessék, hol is tartanak, milyen színvonalat képvisel a tudásuk.

A versenyen a közép-dunántúli régió gyermek-, ifjúsági- és felnőtt tánccsoportjainak táncosai vesznek részt, akik négy korcsoportban – 10 évesnél fiatalabb, 11–14 éves, 15–18 éves, valamint 18 év felettiek –, két kategóriában, egyéniben és párosban mutatkoznak be a közönség és a zsűri előtt.

A versenyszámokat kéttagú zsűri értékeli vasárnap: Strack Orsolya és Sikentáncz Szilveszter néptáncpedagógusok, ők döntenek arról, hogy kik kapják a Mezőföld Virága szólótáncos díjakat.

 

Foci: MOL Fehérvár FC - Újpest FC
Mikor?: Október 4., vasárnap 20:00
Hol?: MOL Aréna Sóstó

Bár a MOL Fehérvár FC csütörtökön sorsdöntő mérkőzést vívott a belga Standard Liége-zsel az Európa-liga rájátszásában, vasárnap ismét kemény mérkőzés vár városunk focistáira: az OTP Bank Liga 2020/21-es szezonjának hatodik fordulójában az ősi rivális Újpest FC-t fogadják a MOL Aréna Sóstóban. A Vidi egy meccsel kevesebbet játszott, mint az Újpest, így - ha egy ponttal is, de - megelőzik a fővárosiakat a tabellán, ennek köszönhetően igazi parázs mérkőzés vár a srácokra a belga kiruccanás után. 

A járványügyi helyzetet figyelembe véve azt javasoljuk, hogy fokozottan tartsátok be azokat az ajánlásokat, amelyeket az egészségügyi szervek javasolnak: távolságtartás, fertőtlenítés, szájmaszk viselése. A MOL Aréna Sóstó területén több helyen és a büféknél is találtok kézfertőtlenítőt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek