3 évnél régebbi cikk

Holnap hajnalban eshet le az első hó Magyarországon
·Hírekidőjárás·Utolsó frissítés: undefined
Holnap hajnalban eshet le az első hó Magyarországon
·Hírekidőjárás·Utolsó frissítés: undefined

A ciklon hátoldalán beáramló hideg levegő hatására éjjel az Északi-középhegység magasabb csúcsain havas eső és havazás is előfordulhat.

Bár a Kőszegi-hegység és a Bakony 700 méter körüli csúcsai eddig nem jártak sikerrel, ami az első hópelyhek megjelenését illeti, az Északi-középhegység 800-900 méter fölé magasodó hegycsúcsain szerda hajnalban jó eséllyel megtörténhet a halmazállapot-váltás.

A csapadékos időt okozó ciklon fokozatosan észak felé helyeződik, szerdán az északi megyékben még tartós csapadékhullást eredményezhet, máshol már szárazabbra fordul az idő. Mivel a ciklon hátoldalán az egész országot elárasztja a hideg levegő (1500 méteres magasságban -1, -3 fokig csökkenhet a hőmérséklet), így az Északi-középhegyég magasabb csúcsain van esély arra, hogy 

hópelyhek keveredjenek az esőbe, sőt, nem lehet kizárni annak a lehetőségét sem, hogy a Kékestetőn vagy Bánkúton tisztán hó hulljon, miközben fagypont közelébe hűlhet a levegő.

(WRF-modell előrejelzéséből készült animáció - kék=hó, lila=havas eső, zöld=eső)

Ausztriában és Szlovéniába amúgy már kőkeményen lecsapott a havazás, amely egész szépen beterítette az Alpok magasabban fekvő tájait:

(Forrás: időkép.hu)

Borítókép: pixabay.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek