3 évnél régebbi cikk

Platypus: játékos alkalmazás, amely a fiatalok pénzügyi tudatosságát fejleszti
Fehérvár Médiacentrum fotója
freepik.com
Platypus: játékos alkalmazás, amely a fiatalok pénzügyi tudatosságát fejleszti

A pénzügyi tudatosság olyan szinten kezd beivódni a hétköznapjainkba, mint a digitális világ kütyüi a nappalinkba. Ezt mi felnőttek lassan, de megszokjuk. Azonban a fiatalabb generációt jobb időben felkészíteni napjaink pénzügyi valóságára, semmint rájuk hagyni. Ebben segíthet a Platypus applikáció.

A pénzügyi tudatosság nekünk felnőtteknek is gyakori kihívás. Sok hiányossággal küzdünk még ezen a téren, legyen szó idősekről vagy fiatalokról egyaránt. Azonban a jövő generációját, vagyis a fiatalokat érdemes már gyermekkorban felkészíteni napjaink gazdasági lehetőségeire. Az ehhez szükséges ismereteket pedig hagyományos oktatási módszerekkel csekély sikerrel lehet megtenni.

Ebben segítheti a gyermekeket az az alkalmazás, melyet a OTP Fáy András Alapítvány jóvoltából fejlesztettek kifejezetten a fiatalabb generáció számára. Az alapítvány felismerve, hogy az élmény alapú, szórakoztatva tanítás sokkal célravezetőbb lehet, mint a hagyományos tankönyvi oktatás, külső fejlesztők segítségével egy merőben új megközelítésű digitális megoldást dolgozott ki.

A Platypus: a FinLit Story egy olyan ingyenes letölthető mobiltelefonos applikáció, ahol a kalandjáték egy sor pénzügyi feladványon keresztül vezet. Az app kidolgozása, dinamikája, története mind a fiatalok napjainkban megszokott ízlését és elvárását hozza.

A játék főszereplői (Cash és Flow) kacsacsőrű emlősök alakjában utaznak a Galaxisban és fő feladatuk megtisztítani az univerzumot a Suttogóktól, akik a pénzügyi pusztulást terjesztik. Útjukat követve a felhasználók különböző tematikák szerint ismerkedhetnek meg a pénzügy különböző területeivel.

Az alkalmazás képi világa, grafikája a fiatalok ízlése szerint készült: Cash és Flow hamar a belopta magát a felhasználók kedvébe (Forrás: play.google.com)

A Platypus a témakörök szerteágazó feladatán keresztül - melyek bővelkednek videókban és dialógusokban - igyekszik a fiatalokat játékosan tanítani. A gyerekeket mindig újabb és újabb kihívásokra sarkallja ezáltal is elmélyítve a háztartási pénzügyek, a vállalkozások, az állam, a bankok és pénzügyi tudatosság ismeretanyagát.

Külön dicséret a fejlesztőknek, hogy az applikáció nem csak egyénileg használható. Van lehetőség akár egy-egy iskolai óra keretén belül nagyobb csoportokban is használni, így a tanulási folyamat becsempészhető az iskolapadba is.

A Platypus alkalmazás ingyenesen elérhető Android és iOS alapú eszközökre egyaránt. Használata nem internethez kötött, tehát letöltés után akár offline is használható. Azonban a tantermi mód használata során módszertani okok miatt szükséges a hálózati kapcsolat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek