3 évnél régebbi cikk

Tovább tartanak nyitva a temetőkertek, és elektromos buszok segítik majd a közlekedést
Tovább tartanak nyitva a temetőkertek, és elektromos buszok segítik majd a közlekedést

Mindenszentek és halottak napja alkalmából a temetőkertek megnövekedett forgalma miatt több intézkedéssel is készül a Városgondnokság és a rendőrség.

A kegyeleti napok ideje alatt forgalomkorlátozást, és erre az időszakra érvényes biztonsági intézkedéseket vezetnek be - tájékoztatott a Városgondnokság.

"A Béla úti köztemetőbe október 31-én, szombaton és november 1-én, vasárnap reggel 7 órától 11 óráig lehet behajtani autóval, akkor is azok hajthatnak be, akik mozgásukban korlátozottak vagy olyan időseket szállítanak, akiknek nehéz a távolságot megtenni a bejárattól a sírig. 11 óra után olyan nagy a gyalogosforgalom a temetőben, hogy nem lehet beengedni a gépjárműveket" - mondta el Vadász-Király Edit, a Székesfehérvár Városgondnokság Kft. Kegyeleti Divíziójának vezetője.

A Béla úti köztemető területén az ingyenesen használható, elektromos hajtású kisbusz október 31-én és november 1-én 9-17 óráig folyamatosan közlekedik.

A kisbusz mind a két napon igazodik a Volánbusz 26-os és 31-es autóbusz járataihoz, segítve ezzel a temetőkert látogatóit a sírhelyek felkeresésében.

Az önkormányzat tulajdonában álló, és a Városgondnokság kezelésében lévő temetőkertek nyitvatartása is változik:

  • október 30-ig 7 és 19 óra között,
  • október 31-én 7 és 21 óra között,
  • november 1-én 7 és 21 óra között
  • november 2-án 7 és 19 óra között
  • november 3-tól február 28-ig 7 és 17 óra között tartanak nyitva.
A méltó és kegyeletteljes megemlékezés, valamint a látogatók nyugalma, biztonsága érdekében - az esetleges üzemzavarok elhárításán kívül - a temetőkertekben október 28-tól november 2-ig tilos a vállalkozásszerű munkavégzés! 

A kegyeleti emlékezés napjaiban a Városi Rendőrkapitányság munkatársai is fokozott ellenőrzéseket végeznek, és segítenek a megnövekedett személy- és gépjárműforgalom irányításában. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a korai sötétedés miatt körültekintően közlekedjenek, mindenki számítson a forgalom lassulására. A Béla úti temető környéke a legforgalmasabb a városban, itt külön intézkedések bevezetése indokolt.

Mindenszentekkor és halottak napján sok civil ruhás és egyenruhás rendőr felügyeli majd a rendet a sírkertekben és környékükön. Legtöbbet mégis maguk, a lakosok tehetnek maguk és értékeik biztonságáért.

"Senki ne hagyjon értéket az utastérben látható helyen, ne vigyen magával értékes dolgokat a temetőlátogatásra, illetve a kézitáskákat, autóstáskákat ne helyezzék a sírok mellé, vagy tartsák maguknál mindig, vagy ne is vigyék magukkal" - hívta fel a figyelmet Vörös Ferencné, a Fejér Megy Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának alosztályvezetője.

A járványhelyzetre való tekintettel mindenkinek szem előtt kell tartania pár szabályt. A maszkviselés ajánlott, november elsején, a Béla úti temető ravatalozójánál tartott ökomenikus megemlékezésen pedig kötelező. A sírkertek területén és környékükön a hétvégén nagy tömeg várható, a Kegyeleti központ munkatársai folyamatosan figyelik az aktuális szigorításokat, orvosi utasításokat.

Borítókép: ftv
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek