3 évnél régebbi cikk

Nincs vérhiány Fehérváron sem, folyamatosak a véradások a járvány idején is
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Nincs vérhiány Fehérváron sem, folyamatosak a véradások a járvány idején is

Elegendő vérkészlettel rendelkeznek a kórházak, nincs hiány egyetlen vércsoportból sem. Az Országos Vérellátó Szolgálattól kapott információink szerint Fejér megyében két helyszínen, a székesfehérvári és a dunaújvárosi kórház területén folyamatosan adhatnak vért azok, akik egészségesek. Az OVSZ különös körültekintést és óvatosságot kér a segítő szándékú polgároktól.

Minden vércsoportból elegendő mennyiség áll a kórházak rendelkezésére a biztonságos betegellátáshoz. Az Országos Vérellátó Szolgálat folyamatosan monitorozza a felhasználást, és ehhez igazítja a véradók célzott toborzását. Fejér megyében két helyszínen, Székesfehérváron, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórháznál található Területi Vérellátóban, valamint Dunaújvárosban, a Szent Pantaleon Kórház - Rendelőintézet Transzfúziós Osztályán lehet vért adni. Ugyanitt gyűjtik a vérplazmát is igazoltan koronavírus-fertőzésen átesett, nemrégiben gyógyult személyektől. A plazmából speciális vérkészítményt állítanak elő a koronavírusos betegek gyógyítására.

Az OVSZ kéri, hogy ne jelentkezzen véradásra, aki koronavírusos, vagy az utóbbi 14 napban külföldön járt és a fertőzés tüneteit észleli, illetve szintén az elmúlt két hétben valószínűsítetten vagy igazoltan COVID-fertőzöttel került szoros kapcsolatba. Ha fertőzött vagy beteg volt valaki, de már teljesen felgyógyult, tünetmentes, akkor a gyógyulást követően 21 nappal adhat vért. Véradásra online is lehet időpontot foglalni, minden résztvevőnek adnak sebészi maszkot, és elvárják a kézfertőtlenítést. Mérik a testhőmérsékletet is, így az, aki 37,5 fokos, vagy azt meghaladó hőemelkedést mutat, nem léphet be a véradás területére.

Az OVSZ kéri a véradókat, hogy indulás előtt ellenőrizzék a kiválasztott véradás helyszínét és időpontját a következő honlapon: https://www.ovsz.hu/hol-adhatok-vert

Forrás: ÖKK

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek