3 évnél régebbi cikk

A halálesetek közel fele megelőzhető lenne hazánkban? - Új betegellátási modellt ismertettek Fehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
linkedin.com
A halálesetek közel fele megelőzhető lenne hazánkban? - Új betegellátási modellt ismertettek Fehérváron

Új betegellátási és oktatási modellt ismertettek a Fejér Megyei Szent György Kórház egy előadásán, a lényege, hogy a tudomány eredményeit minél hatékonyabban hasznosítsák a gyógyításban.

Új fogalom jött létre az orvostudományban, a transzlációs medicina, melynek fő feladata felgyorsítani és hatékonyabbá tenni a tudományos eredmények hasznosítását, beleértve a betegségek megelőzését, terápiáját és követését is. 

Székesfehérváron két éve működik  Transzlációs Medicina Központ, melynek célkitűzése, hogy 2040-re költséghatékony és kiváló minőségű legyen a betegellátás. Ezért tartják fontosnak, hogy az orvosi, egészségügyi pályájuk elején álló fiatalok felkészüljenek a jövő orvoslására. 

Az új betegellátási és oktatási modell előnyeit prof. dr. Hegyi Péter, a PTE Transzlációs Medicina Központjának intézetigazgatója ismertette a fehérvári kollégákkal.

Előadásában beszélt arról is, hogy Magyarországon a betegellátás, a tudomány és az oktatás nehéz, elmaradott helyzetben van Nyugat-Európához képest. Az Európai Bizottság statisztikai hivatalának adatai szerint Magyarországon 2016-ban 126 900 haláleset történt, melyből körülbelül 30 ezer haláleset jobb prevencióval, 16 ezer hatékonyabb betegellátással, és további 14 ezer a betegek oktatásával megelőzhető lett volna, tehát az összes az évi halálozásnak szinte a fele!

A 75 év alatti korosztályt figyelembe véve a helyzet még drámaibb: öt halálesetből négy kivédhető lenne! 

Megállapítható tehát, hogy az egészségügyi ellátásunk ma nem jól hasznosítja a tudományos tevékenység során létrejött és elérhető tudásbázist. A tudomány azonban nem lassít, azaz a struktúra és gondolkodásbeli változás, a jövő betegellátására történő felkészülés nélkül egyre nagyobb lesz a lemaradásunk. 

A Pécsi Tudományegyetem, és az Academia Europea, mely az Európai Unió egyik vezető tanácsadó testülete, 2019-ben kidolgozott egy új betegellátási és oktatási modell, amely elősegíti illetve felgyorsítja a tudományos ismeretek egészségügyben történő hasznosítását.

Mint Hegyi Péter elmondta, a jövő orvoslásának lényege az egyénre szabott terápia, és biztos, hogy a mesterséges intelligenciának is nagy szerepe lesz a gyógyításban. Hozzátette, az egyénre szabott gyógyítás azért is lényeges, mert így lehet leginkább megvalósítani a megelőzés sokszor életmentő szerepét.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek