2 évnél régebbi cikk

Önellátóvá vált hazánk maszkok és védőruhák gyártásában egy sárszentmihályi beruházásnak köszönhetően
·Gazdaságegészségügy·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Vasvári Tamás
Önellátóvá vált hazánk maszkok és védőruhák gyártásában egy sárszentmihályi beruházásnak köszönhetően
·Gazdaságegészségügy·Utolsó frissítés: undefined

Új iparágat indított a Masterplast. Az eddig csak az építőiparban tevékenykedő sárszentmihályi cég egészségügyi védőfelszerelésekhez szükséges alapanyag gyártásába kezdett.

12 milliárd forintos egészségipari nagyberuházás valósult meg Sárszentmihályon. Az Egészségipari Támogatási Program (ETP) keretein belül a kormány 7,5 milliárd forint támogatással járult hozzá a most elkészült 9,5 milliárdos fejlesztéshez, amely révén a régióban egyedülálló, különleges textil alapanyag gyártóüzem jött létre Sárszentmihályon.

A beruházás által egészségügyi védőeszközök és az egészségügyben használt egyéb higiéniai eszközök alapanyagigénye valósult meg.

Az ETP-n belüli fejlesztésnek ez az első állomása, a teljes 12 milliárd forintos beruházáshoz a Masterplast 9,5 milliárd forint kormányzati támogatást nyert.

A kormányzati támogatással megvalósult beruházással hazánk önellátóvá vált a maszkok és védőruhák gyártása tekintetében, a fejlesztés ötven új munkahelyet teremtett.

"A magyar gazdaság nem állt le, folyamatosan nyeri vissza növekedési képességét, és képes lesz arra, hogy a növekedést tekintve visszaszerezze a járvány előtti uniós dobogós helyet" - mondta a pénzügyminiszter kedden az alapanyaggyártó üzem átadásán. Varga Mihály jelezte, még idén elkészül a cég feldolgozó üzeme is.

 A miniszter arról is beszélt, hogy a vállalatcsoport beruházásával egy újabb területen, az egészségipari textíliák terén állhat önellátóvá az ország, hiszen a Sárszentmihályon előállított alapanyagból készülhet védőruha, maszk, orvosi köpeny, lábzsák és fejvédő is.

Megjegyezte, hogy járványidőszakban az új üzem teljes kapacitását képesek lesznek a hazai szükségletek kielégítésére fordítani, ugyanakkor "békeidőben" a termékek 80 százalékát akár a külpiacokon is tudják értékesíteni. A fejlesztés a kormány Egészségipari támogatási programjában valósult meg, amelyre 86 milliárd forintot fordítanak és 5700 munkahelyet védenek meg.

"A programnak köszönhetően egy teljes iparág épül fel, amelynek két célja van. Válság esetén Magyarország biztonsággal ellássa minőségi egészségügyi termékekkel önmagát, békeidőben pedig az export teljesítményen keresztül a magyar gazdaság erősödjön és további piaci pozíciókat tudjunk megszerezi" - foglalta össze' Varga Mihály, pénzügyminiszter.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek