3 évnél régebbi cikk

Így készülnek a legendás karácsonyfadíszek Tárnokon
Így készülnek a legendás karácsonyfadíszek Tárnokon

Már csak három hét van karácsonyig, így véghajrában vannak az ünnepi díszek készítői is. Megnéztük, hogyan készülnek a legendás üveggömbök a Szabó család manufaktúrájában, Tárnokon.

A Szabó család manufaktúrája már ötven éve készít homok-fúvott üvegből karácsonyfadíszeket tavasztól egészen télig. Jelenleg a család három generációja dolgozik itt a nagypapától az unokáig. Bár a vírus miatt nem marad el a karácsony, a járványhelyzetet ők is megérzik.

"Egy olyan két hetet próbából le is álltunk, de hát élni kell, dolgozni kell, és hála a jóistennek, eddig nem volt olyan nagy vész. Mi elsősorban nagyáruházaknak szállítunk, őket el kellett látni" - Szabó Lajos, a Szabó Üveg Kft. tulajdonosa.

Szeptember végén kezdtek el a tárnoki üzletükben is gyártani, a klasszikustól a rendhagyón át a letisztult, trendi gömbökig szinte mindent.

A kézműves díszek soha nem mennek ki a divatból, főleg, ha nem műanyagból, hanem valódi, homok-fúvott üvegből készülnek, és minden egyes darabot kézzel ezüstöznek, festenek, és látnak el szebbnél szebb motívumokkal. Vannak egészen modern, letisztult, mégis izgalmas trendek, sőt, azt is megtudtuk, mi lesz a jövő évi karácsony divatja.

A díszek folyamatosan készülnek a tárnoki manufaktúrában, választani pedig nem könnyű a színkavalkádban. Ennek ellenére érdemes minden évben meglepni a családot, és beszerezni egy-két új csecsebecsét a karácsonyfára.

A tárnoki karácsonyfadísz-turkálóról a Fehérvár Televízió készített bővebben anyagot:

Borítókép: Körtvélyes Tivadar
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek