3 évnél régebbi cikk

Nem változott a fenyőfák ára a tavalyihoz képest
Nem változott a fenyőfák ára a tavalyihoz képest

Ugyanannyi fával készültek az árusok a karácsonyi időszakra, mint az eddigi években, ám a koronavírus miatt lehet, hogy nem lesz elegendő a kínálat.

Balogh Gábor fenyőfatermelő minden évben közel négyszáz fenyővel érkezik Nagykanizsáról Székesfehérvárra. Mint mondja, az utóbbi időben vannak fajták, amelyek kezdenek kimenni a divatból, nem termesztik őket, mert nincs rá kereslet.

Ilyen például a feketefenyő, illetve amit a legtöbben úgy ismerhetnek mint citromfenyő, vagy duglászfenyő. Vannak azonban olyan fajták, amelyek iránt mindig van érdeklődés:

"A nordmann fenyőt azért részesíti mindenki előnyben, mert nem hullajtja a levelét - legalábbis a legtartósabbak közé tartozik. Utána az ezüstfenyő következik a sorban, de abból is egyre kevesebbet kérnek a vásárlók. Talán a földlabdás fenyők azok, amelyek a nordmann mellett még a kelendőbbek közé tartoznak" - kezdte Balogh Gábor fenyőfatermelő.

A termelő hozzátette, úgy látja, hogy az elmúlt öt évben nem változott a fenyőfák ára. Bár több helyről hallotta, hogy az import fenyőfa beszerzése az euróárfolyam miatt többe kerül. A kereslet viszont idén növekedhet.

"Én azt gondolom, hogy mivel nagyon sok család otthon van, nem repülnek el, nem mennek wellnessbe, nem mennek külföldre, ezért sokkal több fenyőre lesz idén szükség. Hogy mi lesz a vége, hogy mindenkinek elfogy-e a fenyőfája, majd karácsony után kiderül" - folytatta Balogh Gábor fenyőfatermelő.

Az árusoknál minden nap reggeltől késő estig lehet válogatni a szebbnél szebb fenyőfák között. Az árakról érdeklődve megtudtuk, a lucfenyő métere 2500 forint körül van, míg a népszerű nordmann fenyő ára méterenként a duplája, 5000 forint körüli.
Borítókép: Zsiday Ádám
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek